Slovenija

Zmanjkalo nam bo še pol milijarde evrov

STA / S.R.
20. 6. 2013, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes sprejela predlog rebalansa letošnjega proračuna, v katerem je načrtovani primanjkljaj zvišala z dobre milijarde na 1,5 milijarde evrov.

Thinkstock
Razkriti notranji dokumenti odvetniške družbe vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kakor 200 državah in ozemljih.

Prihodki se krepko znižujejo, več od 1,5-milijardnega primanjkljaja pa si vlada ni upala narediti, zato je treba na nekaterih postavkah zmanjšati porabo, je dejala premierka Alenka Bratušek. Bratuškova je na novinarski konferenci po seji vlade povedala, da je bil proračun za leto 2013 načrtovan povsem nerealno. To dokazuje tudi podatek, da je proračunski primanjkljaj že do konca maja dosegel 1,1 milijarde evrov, kar je 130 milijonov evrov več od načrtovanega za celo leto, je povedala.

Izraženo v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) je zdaj proračunski primanjkljaj predviden pri 4,4 odstotka BDP, kar je 1,6 odstotne točke več od doslej načrtovanega. To je skladno s primanjkljajem, predvidenem v programu stabilnosti, je zagotovila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Prejšnja vlada je po besedah Bratuškove nerealno načrtovala tako prihodke kot odhodke. Prihodki se krepko znižujejo, pa čeprav je vlada upoštevala zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) z letošnjim 1. julijem. Poleg zvišanja DDV sicer z rebalansom niso predvideni nobeni novi dodatni ukrepi, je zagotovila.

Odhodki, ki so v veljavnem proračunu načrtovani v višini 9,6 milijarde evrov, se le malenkost zmanjšujejo. A zaradi napačne ocene prejšnje vlade je bilo potrebnih kar nekaj prerazporeditev, predvsem za odplačevanje obresti in pokojnine.

Za pokojnine je denimo treba z rebalansom zagotoviti dodatnih 145 milijonov evrov. "Ne vem, kako so načrtovali pri pokojninah, morda znižanje; mi se za to nismo odločili, zato je bilo treba zagotoviti dodatnih 145 milijonov evrov," je dejala premierka.