Slovenija

Pri pediatričnem kardiokirurškem programu znaki korupcije; Gantar pričakuje Vrhunčev odstop

STA/ M.V.
29. 5. 2013, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Protikorupcijska komisija je v danes objavljenem poročilu ugotovila, da je ravnanje odgovornih oseb UKC Ljubljana pri izvajanju pediatričnega kardiokirurškega programa omogočilo več let trajajočo protipravnost. Minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje odstop generalnega direktorja bolnišnice Simona Vrhunca, ta pa trdi, da se ni okoristil.

Po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je bila posledica omenjene protipravnosti ne le nezakonita poraba javnih sredstev, pač pa tudi to, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za tovrstno zdravljenje.

Komisija je ugotovila, da sta odgovorni osebi UKC Ljubljana - nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in sedanji direktor Simon Vrhunec - z več kršitvami dolžnega ravnanja v obdobju 2007-2011 tujemu kirurgu Davidu Mishalyju v nasprotju z veljavno zakonodajo in sprejetim programom dela prek avtorskih pogodb omogočila plačilo v višini več kot 1,2 milijona evrov v obliki avtorskih honorarjev za 150 operativnih dni.

Z omenjenimi ravnanji sta omenjeni odgovorni osebi izpolnili vse znake korupcije, kot jo je določal zakon o preprečevanju korupcije in jo od junija 2010 določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ugotavlja komisija. Namestnik predsednika KPK Rok Praprotnik je na novinarski konferenci opozoril, da se komisija ni opredeljevala do strokovnih vprašanj.


Visoka stopnja tveganja za vpliv zasebnega interesa


Komisija je v postopku ugotovila tudi, da je omenjeni tuji kirurg večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence in da je bil eden od zdravnikov (Borut Geršak), ki je bil zadolžen za vzpostavitev sodelovanja z Mishalyjem, z njim oz. njegovo matično organizacijo Medical Centrom iz Izraela že pred tem v osebnih in poslovnih stikih. S tem je bila po navedbah KPK podana tudi "visoka stopnja tveganja za vpliv zasebnega interesa na odločitve o reševanju problema pomanjkanja kardiokirurgov v UKC Ljubljana". Mishaly je večino časa v Sloveniji tudi operiral brez ustrezne slovenske licence, je opozorila komisija.

Generalni direktor UKC Ljubljana Vrhunec je v izjavi po objavi ugotovitev protikorupcijske komisije zagotovil, da je ves čas svojega mandata deloval v korist bolnikov in UKC Ljubljana. "Nobena od trditev v poročilu, kar se mene tiče, ne drži," je zatrdil. "Okoristil se nisem niti za evro," je dodal.

Zagotovil je, da so takoj, ko so ugotovili pomanjkljivosti, "pridobili licenco in sklenili pravo pogodbo". Poleg tega je dodal, da so se "takoj, ko smo se soočili s tem, da je program drag, izpogajali za 40-odstotno znižanje cene".

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup pa je zatrdila, da je "strokovni svet zadevo večkrat obravnaval in poudaril, da je program zelo pomemben za otroke, za inštitucijo in za slovensko javno zdravje".

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dejal, da od Vrhunca pričakuje odstop. Če tega ne bo storil, namerava svetu zavoda predlagati, da ga razreši. Ugotovitve komisije so po oceni ministra resne, "veliko izhodov ali dvomov te ugotovitve pa pri odločitvah ne puščajo". Veliko prostora za razčiščevanje namreč po mnenju ministra ni, saj je imel UKC priložnost podati odziv na ugotovitve komisije. Odločitev KPK pa je bila sprejeta soglasno "in ne nakazuje nobenega dvoma, da ne bi šlo za omenjeno dejanje korupcije s strani vodstva UKC".

Čeprav je strokovni direktorici Drnovšek Olupovi mandat potekel in je razpis v teku, po Gantarjevi oceni na seji sveta zavoda govora tudi o mestu strokovnega direktorja. Kot je napovedal, bo seja sveta prihodnji teden.