Slovenija

V Stockholmu po tednu dni izgredov spet mirno

STA
28. 5. 2013, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Stockholmu so v predelih, kjer živijo večinoma priseljenci, ponoči zažgali nekaj avtomobilov, a kot trdi policija, so razmere v mestu po tednu dni nemirov in izgredov spet normalne. O nemirih ne poročajo tudi iz nobenega drugega švedskega mesta.

"Spet smo se vrnili v normalno situacijo. Bilo ni nobenih izgredov in le nekaj zažganih avtomobilov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik policije v Stockholmu.

V minulem tednu je bilo v nočnih izgredih zažganih več kot 150 avtomobilov in več deset stavb. Nemiri so izbruhnili 19. maja v predmestju Husby, kjer je 80 odstotkov prebivalcev priseljencev.

Nemire, ki so se v noči na soboto razširili tudi na druga mesta, je sprožila smrt 69-letnega prebivalca Husbyja, ki ga je 13. maja ustrelila in ubila policija. Dogodek je razjezil mlade prebivalce predmestja, ki policiji očitajo brutalnost in rasizem.

Švedska policija je medtem danes sporočila, da policista, ki naj bi ustrelil 69-letnika, preiskujejo zaradi suma uboja, vendar ni želela podati podrobnosti. Starejši moški naj bi policistom sicer grozil z mačeto.

Nasilje je na Švedskem sprožilo debate o integraciji priseljencev, ki predstavljajo približno 15 odstotkov švedskega prebivalstva in ki večinoma živijo v revnih predmestjih velikih mest ter se soočajo z nadpovprečno brezposelnostjo.