Svet

Davčna uprava goljufa državljane!

STA
28. 5. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je danes zaradi suma zlorabe položaja in pooblastil v letu 2012 začasno premestil na druga delovna mesta devet visokih uradnikov davčne uprave.

Dolenjski list

Medtem je minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić zavrnil zahteve sindikatov javnega sektorja, ki grozijo z veliko stavko 5. junija.         Finančno ministrstvo je na svoji spletni strani sporočilo, da so uradnike, med katerimi je tudi namestnik in pet pomočnikov direktorice davčne uprave, začasno premestili na druge položaje z namenom preprečevanja morebitne škode na ministrstvu, če bi še naprej delali na omenjenih položajih.

Začasni ukrep velja najkasneje do 1. januarja 2014. Uradniki bodo sicer na novih delovnih mestih imeli enake plače in ostale materialne pravice, kot jih imajo sedaj. Na finančnem ministrstvu niso pojasnili, za katere oblike zlorabe položaja in pooblastil sumijo devet vodilnih uslužbencev.

Medtem je enajst sindikatov javnih služb danes napovedalo veliko stavko za 5. junij, če se ne bodo dogovorili z vlado, da jim bo po izhodu države iz krize vrnila denar, ki so ga izgubili zaradi ukinjenih in zmanjšanih materialnih pravic v letu 2012. Od vlade zahtevajo tudi zagotovila, da jim ne bodo več zniževali delavskih pravic.

Minister Mrsić je na izredni novinarski konferenci odgovoril, da bi vlada morala odpustiti 17.000 delavcev iz javnih služb, če bi ugodila zahtevam sindikatov. Povedal je, da vlada ne bo odpuščala delavcev niti kupovala socialnega miru, saj denarja v državnemu proračunu za zahteve sindikatov ni.

Mrsić je še dejal, da sindikati ne bodo uspeli blokirati delovanja država, tudi če bodo stavkali 5. junija, ker obstajajo obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati tudi med stavko. Stavka je sicer napovedana pred koncem šolskega leta in pred začetkom glavne turistične sezone na Hrvaškem.

Vlada in sindikati javnega sektorja v ponedeljek niso dosegli dogovora, na podlagi zakona pa imajo za to še pet dni časa.

Na Hrvaškem so maja bili soočeni s stavkami v javnih letalskih in železniških družbah.