Svet

Kdo je najbogatejši pri nas in okolici?

STA/M.J.
28. 5. 2013, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lastnik hrvaškega živilsko-trgovskega koncerna Agrokor Ivica Todorić je najbogatejši poslovnež v regiji, saj je za 160 milijonov evrov bogatejši od najbližjega zasledovalca, lastnika Studia Moderna Sandija Češka.

Vrednost Agrokorja ocenjujejo na 581,8 milijona evrov."V primeru, da bo končno uspel prevzeti slovenski Mercator, bodo Todorića težko zrušili z vodilnega položaja v regionalnem klubu najbogatejših," danes ocenjuje Jutarnji list, ki je povzel poročanje hrvaškega Forbesa.

Poslovni mesečnik v svoji aprilski izdaji analizira premoženje gospodarstvenikov na Hrvaškem ter v BiH, Makedoniji, Sloveniji in Srbiji.

Todorić je štirikrat bogatejši od lastnika Atlantic Grupe, Emila Tedeschija, ki je peti na Forbesovi regionalni lestvici. Tedeschi je s premoženjem 145,5 milijona evrov tudi drugi najbogatejši Hrvat.

Drugi na regionalni lestvici je lastnik Studia Moderna Češko, čigar premoženje ocenjujejo na 410,6 milijona evrov.

"Tako kot Todorić na Hrvaškem je Češko v Sloveniji stabilno na prvem mestu najbogatejših od leta 2011. Kralj vzmetnic in neposredne prodaje se predstavlja kot skromen milijonar, ki nima ne tajnice ne jahte niti počitniške hiše," navaja Jutarnji list.

Med prvih pet podjetnikov je Forbes uvrstil dvojico podjetnikov iz Srbije, lastnika MK skupine Miodraga Kostića in "globalno najbolj uspešnega Srba med podjetniki" Vuka Hamovića, enega od ustanoviteljev in vodilnega moža energetske skupine EFT Group.

Forbes poudarja, da ne glede na impresivne poslovne rezultate podjetnikov, regija ne zagotavlja dolgoročnega poslovnega uspeha. Zato se omenja tudi povezovanje največjih družb iz regije, vendar pa to po oceni Jutarnjega lista kaže bolj na potrebo po sodelovanju kot na realne obete konkretnega povezovanja.