Za največji sinhroni ples na več lokacijah se je prijavilo 34.216 maturantk in maturantov, kar bi lahko zrušilo obstoječi Guinnessov rekord s 33.202 plešočima.

Dijakinje in dijake sta pred četvorko pozdravila tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković. Pahor je maturantom zaželel veliko sreče in veliko ljubezni, Janković pa srečo na maturi in nato naj uživajo v dolgem zasluženem vročem poletju.

Po besedah glavnega organizatorja parade Borisa Prokofjeva bodo v naslednjih dveh tednih iz vseh mest, kjer so danes plesali četvorko, zbrali dokazila za Guinnessov rekord za največji sinhroni ples četvorke na več lokacijah. Iz vseh mest morajo organizatorji poslati videoposnetek, registracijo vseh plesalcev, izjavo, ki potrjuje, da so ti res in pravilno plesali, fotografije ter izrezke iz časopisov, je pojasnil za STA.

Četvorka je bila sicer v zgodovini rezervirana le za dvorjane. S prenosom na mestne ulice in trge so ta elitni dvoranski ples približali ljudem, z združitvijo več četvork na različnih lokacijah pa so priplesali največjo četvorko na svetu, so sporočili iz plesne šole Urška.

Na maturantski paradi je v dvanajstih letih skupaj zaplesalo 242.280 maturantk in maturantov v 104 evropskih mestih in Sloveniji priplesalo sedem naslovov Guinnessovih rekorderjev. Prvi Guinnessov rekord so postavili leta 2002. Guinness World Record v Londonu je plesni šoli Urška priznal še en rekord, in sicer v kategoriji največja četvorka na eni lokaciji. Maturantska parada ga je do sedaj dosegla trikrat.

Maturantska parada je darilo vsakoletni generaciji maturantov in vsak tretji petek v maju tradicionalno postaja praznik plesa vseh sodelujočih mest. Vsebina prireditve presega Guinnessov rekord in z leti postaja pomembnejša od njega.

S četvorko so prisegli k izbiri nenasilja, srbski maturantje so v okviru maturantske parade plesali Ples sa Evropom, letos pa organizirajo projekt Maturantska parada-Ples tolerancije. Cilj letošnje manifestacije je povezovanje mladih skozi ples in obeležitev 1700 let Milanskega adikta, akta enakopravnosti in tolerance.

Z organiziranim plesom so po mnenju organizatorjev dosegli "vzorno druženje, navdušenje in veliko veselje mladih ob zaključku srednješolskega izobraževanja". Mladostno energijo in razigranost so od preteklih neredov na ulicah preusmerili v četvorko, ki jo vsako leto v živo vzpodbuja vsaj 100.000 obiskovalcev v Sloveniji in prav toliko v ostalih sodelujočih državah, so še zapisali organizatorji.

Vse to so za STA potrdili tudi maturantje Katarina, Klavdija in Nejc, ki bodo šolanje nadaljevali na ljubljanski univerzi. Na paradi se vsi dobro počutijo, prišli pa so, da proslavijo šolski uspeh. Paradi so se pridružili, ker je to verjetno zadnje druženje s sošolci in po napornemu letu res paše, so še dodali.