Slovenija

Adria Airways z nižjo izgubo

STA / S.R.
17. 5. 2013, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v prvem letošnjem četrtletju posloval v okviru načrtov. Čista izguba je za 2,7 milijona evrov nižja kot v enakem obdobju leto prej, ko je znašala okoli osem milijonov evrov.

Plane photos

Poslovanje je v četrtek obravnaval tudi nadzorni svet družbe, o razpisu za člana uprave pa niso govorili.

Nadzorni svet Adrie Airways, ki mu predseduje Tone Pekolj, je poleg poslovanja v četrtek obravnaval tudi aktivnosti družbe v povezavi z izpolnjevanjem načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja ter aktivnosti prilagoditve flote programu prestrukturiranja, so danes sporočili iz Adrie Airways.

Nadzorniki so se seznanili tudi z aktivnostmi za prodajo poslovno nepotrebnega premoženja v skladu s programom prestrukturiranja in dodatnim ukrepi, ki so potrebni za uspešno prestrukturiranje. Seznanili so se tudi s strateškim načrtom za obdobje 2013-2016.

Nadzorniki na tokratni seji niso govorili o razpisu za člana uprave Adrie Airways, ki se je iztekel 30. aprila ob 12. uri in na podlagi katerega bo nadzorni svet imenoval novega predsednika uprave.

Kot so pred kratkim za STA povedali v Adrii Airways, se je na razpis prijavilo 15 kandidatov, pričakujejo pa, da bo predsednik uprave imenovan junija. Začasni in najverjetnejši novi predsednik uprave edinega slovenskega letalskega prevoznika Mark Anžur je za STA potrdil, da se je prijavil na razpis.

Adria Airways je lani ustvarila 10,8 milijona evrov čiste izgube, kar je 10,2 odstotka manj kot leta 2011, ko je znašala dobrih 12 milijonov evrov, a nekoliko slabše od načrta prestrukturiranja, ki je za lani predvidel 7,5 milijona evrov izgube. Za Adrio Airways je sicer značilna velika sezonskost poslovanja - zimski meseci so zelo slabi, poletna sezona pa je precej boljša.

Letos pričakujejo pozitiven rezultat. Anžur je za STA pred kratkim pojasnil, da je s poslovanjem družbe v začetku letošnjega leta zadovoljen, saj prodaja kaže zelo dobro.

Adria Airways rešitve išče tudi za svojo floto. Kot so aprila za spletni portal Ex-Yu Aviation povedali v srbskemu prevozniku Jat Airways, bo Adria Airways obe letali airbus A319 dala v triletni najem Jatu. Ta naj bi letali dobil maja, še vedno pa naj bi ju vzdrževala Adria Airways Tehnika. Ali so nadzorniki v četrtek govorili tudi o tem, ni znano.

Adria Airways je airbusa A319 najela leta 2010, ko je družbo kot predsednik uprave vodil še Tadej Tufek. Ta poteza med poznavalci letalskega sektorja velja za zgrešeno, saj sta letali premajhni za čarter lete, po drugi strani pa preveliki za Adriine redne lete.