Obresti na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 so bile na elektronski borzi MTS ob 12.20 pri 5,85 odstotka, kar je 0,05 odstotne točke pod izhodiščem.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako znaša 4,46 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je Slovenija tako visoke obresti beležila avgusta lani, ko so se že zelo približale osmim odstotkom.

Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic.

Vse oči so zdaj uprte v vlado Alenke Bratušek, kako bo v praksi izpeljala zastavljene ukrepe. Prejšnji teden je vlada v Bruselj poslala program stabilnosti in nacionalni reformni program, Evropska komisija pa bo oba dokumenta v prihodnjih tednih skrbno preučila.

Ameriška poslovna agencija Bloomberg danes sicer piše, da bi se lahko za Bratuškovo, ki se upira prošnji za finančno pomoč, iztekal čas. Ekonomist iz banke Merrill Lynch Mai Doan pravi, da bi lahko pripravljeni program razočaral Evropsko komisijo, ki bi si verjetno želela bolj strogih ukrepov in večjo transparentnost.