Svet

Prvi dokaz prenosa novega koronavirusa z bolnika na bolničarja

STA / J.P.
16. 5. 2013, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Savdski Arabiji so zabeležili prva primera prenosa novega koronavirusa z bolnikov na zdravstvene delavce.

Reuters
Izpostavljeni zdravstveni delavci

S smrtonosnim virusom, podobnim sarsu, sta se namreč od svojih bolnikov okužila dva zaposlena v bolnišnici, je v sredo sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Kot je v izjavi za javnost v sredo pojasnil WHO, je tokrat prvič, da so okužbo z novim koronavirusom (nCoV) potrdili pri zdravstvenih delavcih, potem ko so bili ti izpostavljeni virusu ob svojem delu z okuženimi bolniki.

Pred tem so sicer že potrdili prisotnost nCoV pri zdravstvenih delavcih, ki so se s smrtonosnim virusom okužili v Jordaniji, a pri njih ni bilo jasnih dokazov, da so ga dobili od bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



"To je prvič, da imamo precej močne in trdne dokaze," je za AFP poudaril tiskovni predstavnik WHO Gregory Haertl. Obenem je opozoril, da morajo bolnišnice, ki sprejmejo okužene z nCoV, sprejeti ustrezne ukrepe, da preprečijo prenos virusa.


Pristojni organi v Savdski Arabiji so v torek sporočili, da so zabeležili še šest novih primerov okužb z novim koronavirusom. Po podatkih WHO so od septembra lani tako v svetu potrdili 40 primerov okužb, od tega 30 v Savdski Arabiji, in 20 smrti.

Okužbe so potrdili še v Jordaniji, Katarju, Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji.