Die Welt navaja kritike, ki so se z raznih strani vsule na program, ker naj bi bil med drugim preveč nekonkreten, Spiegel pa piše, da ostajajo dvomi, če bodo ukrepi zadostovali za to, da se država izogne pomoči.

Die Welt spomni na besede premierke Alenke Bratušek, da Slovenija potrebuje le čas za rešitev svojih težav. A čas se je sedaj iztekel, piše časnik. Država se želi iz krize rešiti z varčevalnim in reformnim programom, ki ji bosta prihranila finančno pomoč evropskih partneric in omogočila stabilizacijo finančnega sektorja.

Hitro je prišla kritika s strani sindikatov, trgovinske zbornice, združenj delodajalcev in ekonomistov, ker naj bi bili ukrepi "preveč nekonkretni in polni čudovitih, a nerealističnih želja", piše časnik in navaja predlagane ukrepe.

Kot največji problem slovenskega gospodarstva izpostavlja bančni sektor, a dodaja, da vlada očitno še vedno ne ve, kako bo banke reševala. Tako ni jasno, ali bodo kapitalizacijo izvršili prek prenosa slabih kreditov na slabo banko, ali pa bodo banke same - pod nadzorom slabe banke - sanirale svoje bilance.

Po mnenju opazovalcev je vprašljivo, če bo vlada lahko izpolnila obljubo in še to poletje začela s sanacijo bančnega sektorja, piše časnik.

Kot enega največjih problemov Slovenije izpostavlja prepletenost gospodarstva in politike in ob tem navaja nedavne ugotovitve podjetja Ernst & Young.

Die Welt še svari pred posledicami, če Evropska komisija z ukrepi ne bo zadovoljna. Poleg možnosti postopka proti državi zaradi makroekonomskih neravnovesij, bi imela država težave tudi na finančnih trgih in bi ji tako ostala le še finančna pomoč unije, ocenjuje časnik.

Tudi Spiegel se v prispevku na spletni strani sprašuje, če bo program vlade, ki ga časnik predstavi kot mešanico višanja davkov, nižanja odhodkov in prodajo državnih podjetij, lahko preprečil reševanje in zadovoljil Evropsko komisijo. Bruselj naj bi poleg tega pričakoval, da se v Sloveniji končno prekine tesna povezanost politike in gospodarstva.

Prihodnji meseci bodo pokazali, kako resna je Bratuškova z reformami, piše časnik in spomni, da so še posebej socialdemokrati proti privatizaciji državnih podjetij.