Slovenija

V novomeški bolnišnici sprožili notranji nadzor

STA / S.R.
10. 5. 2013, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V novomeški bolnišnici so sprožili notranji nadzor in druge postopke, potem ko je na Ljubljanski cesti, v bližini Dinosovega odpada v Novem mestu anonimni najditelj, predvidoma med prazniki, našel 14 listov z osebnimi podatki nekaterih pacientov bolnišnice.

Dolenjski list
Bolnišnica Novo mesto.

O zapletu so obvestili tudi druge pristojne institucije. Najditelj je o najdbi obvestil lokalni radio, kot je direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj danes pojasnila za STA, pa so o dogodku takoj obvestili vse pristojne službe. Zakaj je do tega prišlo, torej še raziskujejo in še ne znajo pojasniti, je pristavila.

O ugotovitvah bodo takoj obvestili javnost in pristojne, je nadaljevala Retljeva ter dodala, da so o navedenem zapletu takoj obvestili informacijskega pooblaščenca, pristojno ministrstvo, varuha pacientovih pravic in policijo. Vendar pa bo slednja lahko začela s preiskavo šele, ko bodo v bolnišnici zagotovili dovolj gradiva za začetek postopka, je hkrati opozorila direktorica.

Sama najdba, do katere je po njeni oceni prišlo v čudnih in nepojasnjenih okoliščinah, jih je začudila, saj v novomeški bolnišnici v zadnjem času niso premeščali ali odvažali nobene bolnišnične dokumentacije. Hkrati so jim na novomeškem Dinosu zatrdili, da se ob morebitnem prevozu odpadne dokumentacije kaj takega ne bi moglo zgoditi.

Namreč, če bi omenjeno odpadno dokumentacijo na uničenje prevažali v svojih zabojnikih, bi te v primeru, da bi bili odprti, prekrili z žično mrežo. Odprli pa bi jih šele v svojem skladišču, so pojasnili Retljevi.

Zaradi vsega navedenega se jim podatek, da naj bi omenjena dokumentacija padla s tovornjaka, zdi nezanesljiv, je še dejala Retljeva in povzela, da v bolnišnici in Dinosu zavračajo vse očitke o nemarnosti.

Po nekaterih neuradnih ugibanjih bi bila lahko najdba omenjene bolnišnične dokumentacije tudi podtaknjena.