Funkel je pobegnil po tem, ko je postala pravnomočna sodba ljubljanskega sodišča, kjer je bil zaradi goljufij obtožen na osem let zapora. Neuradno je že pristal na izročitev Sloveniji.

Kot je še poročal POP TV, naj bi bil Funkel po aretaciji v Zagrebu že zaslišan na tamkajšnjem županijskem sodišču, strinjal pa naj bi se tudi s poenostavljenim postopkom izročitve Sloveniji. To pomeni, da bo Funkel v kratkem začel prestajati zaporno kazen v Dobu, kjer bi se moral zglasiti že konec leta 2011.

V Sloveniji ga sicer čakajo še številni drugi postopki, na vesti naj bi imel več kot 200 kaznivih dejanj. Obsojen pa je bil zaradi goljufij oz. oškodovanja strank v višini 800.000 evrov.

Funkel se je enkrat več let že uspešno skrival doma in v tujini, pri tem pa uporabljal različne identitete in številne ponarejene dokumente. Aretirali so ga aprila 2008 in mu sodili na ljubljanskem sodišču. Tožilstva naj bi po poročanju POP TV zoper njega vložila več kot 30 obtožnic, saj naj bi številne Slovence oškodoval za več kot milijon evrov. Po tem je Funkel zopet pobegnil na Hrvaško