Slovenija

Vlada želi obuditi ajdovsko Primorje

STA / J.P.
5. 5. 2013, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada si bo prizadevala za obuditev vsaj dela ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, je na obisku v Ajdovščini povedal državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič.

Mediaspeed
Gašpar Gašpar Mišič

Potencial vidi predvsem v ohranitvi referenc ter inženirskega znanja, s katerim bi lahko konkurirali pri mednarodnih razpisih za velike gradbene projekte.

Mišič je razkril, da so se pogovarjali že s predsednikom upniškega odbora Primorja, Dušanom Mandičem iz NLB. "Dogovorjeni smo, da pripravijo vso dokumentacijo, ki je potrebna za pregled za morebitno ohranitev referenc in inženirskega znanja, ki je v Primorju. V vladi Alenke Bratušek ocenjujemo, da je škoda, da umrejo vsa podjetja. V Primorju bomo zato opravili temeljit pregled in ga ohranili vsaj v tistem delu, ki nam zagotavlja reference za naprej," je povedal.

Slovenska vlada meni, da je država v preteklosti izgubila preveč podjetij, od skorajda celotnega gradbenega in lesnopredelovalnega pa do tekstilnega sektorja. "Ustaviti moramo trende padanja gospodarstva, dejansko moramo iz defenzive preiti v ofenzivo, to pa lahko dosežemo le tako, da izkoristimo obstoječe znanje in gradimo na tradicionalnih vrednotah," je dejal Mišič.

Podjetja, kakršno je Primorje, ki kljub stečaju še ni "umrlo", bodo zaradi vsega znanja nekdanjih zaposlenih poskušali ponovno obuditi. Računajo namreč na to, da bo tako država ponovno pridobila gradbeno podjetje, ki bo lahko enakovredno nastopalo na mednarodnih razpisih in pridobilo velika gradbena dela. V Sloveniji jih bo v prihodnje dovolj, je bil jasen tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik.

"Ministrstvo lahko kar precej pomaga podjetjem, tudi tem v Ajdovščini, saj si je ta vlada kot poglavitno nalogo zadala predvsem ohranjanje delovnih mest. Zato bo pomagala tistim podjetjem, ki ustvarjajo nova delovna mesta. To je predvsem nekaj podjetij, ki so v insolvenčnem postopku ali stečaju, kjer se še lahko rešijo blagovna znamka, reference, tehnološko jedro in nekaj zaposlenih. Okrog teh bi se kasneje lahko začelo graditi malo podjetje," je povedal Stepišnik.

Na današnjem obisku pred slavnostno sejo ob občinskem prazniku v Ajdovščini sta si gosta ogledala eno uspešnejših ajdovskih podjetij, družbo Incom, ki naj bi še v letošnjem letu širila proizvodne kapacitete in ponudila nova delovna mesta. Niti minister niti državni sekretar pa nista želela izdati, katerim slovenskim podjetjem namerava vlada v prihodnje pomagati. Mišič je povedal le, da bodo to zagotovo ambiciozna podjetja s potencialom in številnimi delovnimi mesti, med katerimi je tudi Cimos. Slednji naj bi že v prihodnjem tednu dobil vsaj del denarja, ki mu ga je za rešitev iz krize namenila vlada.