"O Sloveniji se govori več kot prejšnja leta. Smo pod žarometi. Sogovorniki smo na isti valovni dolžini. Vsi ukrepi, ki smo si jih zastavili, so pravi. V grobem je to nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade in velike negotovosti ni," je povedal minister in priznal, da je nekaj dvoma o tem, ali je vlada sposobna storiti to, o čemer govori že več let. Dejal je, da je od tega, ali bo Slovenija izvedla ukrepe o katerih govori, odvisna njena kredibilnost v prihodnje.

Minister velikih težav ne vidi in pravi, da je pač potrebno izvesti reforme. "Predvsem se moramo osredotočiti na to, da izvedemo vse postopke okrog slabe banke, da začnemo prenašati terjatve in po drugi strani, da nadaljujemo z delovanjem na področju fiskalne konsolidacije," je dejal.

Minister Čufer se iz Washingtona odpravlja v New York in naprej po ZDA na srečanja s potencialnimi in dejanskimi investitorji, ki so že sodelovali pri lanskoletni izdaji dolarskih obveznic. Investitorjem želi minister razložiti, da je bilo veliko danih obljub že izpolnjenih in zagotoviti, da bodo tudi preostale. "Dati jim želimo občutek udobja, da so denar dobro investirali," je dejal minister in dodal, da je v ZDA velik presežek denarja, Slovenija pa je zanesljivo dobra naložba.

Malce boljši občutek, kot ga je imel pred prihodom v Washington, ima tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. "V skladu in banki smo uspelo razložiti, kakšna je dejanska situacija v Sloveniji," je povedal guverner in dodal, da je bilo nekaj sporočil.

To pa so konsolidacija javnih financ, nujnost strukturnih reform, ki bodo povečale konkurenčnost gospodarstva, in privatizacija. "Pri tem ne govorim nujno o privatizaciji tujcev, ampak so lahko tudi domači investitorji. Zelo jasno se je pokazalo, da je upravljanje ekonomskih entitet s strani države zelo neučinkovito. Ne gre za ideološko vprašanje, ampak gre za učinkovitost," je dejal.

Kranjec je poudaril tudi pomen upravljanja v bankah, podjetjih in državi. "Sedaj, ko končujem svoj mandat, sem preštel, da sem imel v šestih letih štiri predsednike vlade in štiri finančne ministre. To ni dobro sporočilo za stabilnost ekonomske politike," je povedal Kranjec in izpostavil tudi pomen pomiritve finančnih trgov s čiščenjem bančnih bilanc v povezavi s sanacijo realnega sektorja.

Guverner je priznal, da v Sloveniji porabimo preveč časa za razprave, ki ne pripeljejo do rezultatov. Banka Slovenije je ministrstvom predlagala konkretne ukrepe. "Pred leti smo ministrstvu za pravosodje predlagali, da temeljito spremeni zakon o stečaju in likvidaciji, kajti v teh težkih razmerah je težko, če upniki ne pridejo do svojih upravičenih zahtev. Šele po tolikih letih smo uspeli nekaj narediti," je dejal Kranjec.

Izrazil je optimizem, da si bo Slovenija uspela povrniti kredibilnost. Že v nekaj mesecih, ko bodo znani rezultati stabilizacijskega programa vlade, bo po guvernerjevih besedah podoba Slovenije malce boljša.