Zanimivosti

Vozimo se vse bolj zeleno

STA / S.R.
21. 4. 2013, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je lani prodal nekaj več kot 1,2 milijona hibridnih avtomobilov, njihova prodaja pa se je v primerjavi z letom 2011 več kot podvojila.

Reuters
Toyota Prius.

Toyota, ki med drugim proizvaja tudi priljubljeno hibridno vozilo Prius, tudi letos načrtuje rast prodaje hibridov, po napovedih pa naj bi jih prodali 1,25 milijona.

Med avtomobili, ki jih je lani prodala Toyota, je bilo 14 odstotkov hibridov, ki za pogon uporabljajo dva različna vira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skoraj polovico hibridov pa je Toyota prodala na domačih tleh, predvsem zaradi subvencij, ki jih Japonska namenja nakupom okolju prijaznejših avtomobilov.

"Naš cilj je bil, da letno prodamo več kot milijon hibridnih vozil. Sedaj, ko smo to uspeli narediti, bi radi tudi v prihodnje ostali na vrhu," so zapisali v Toyoti. Ob tem so dodali, da nameravajo do decembra 2015 predstaviti 18 novih modelov hibridov.

Od prve predstavitve Priusa v letu 1997 je Toyota prodala 5,12 milijona hibridnih vozil v približno 80 državah. Če bi vsa ta prodana vozila imela le en pogonski vir, bi proizvedla več kot 34 milijonov ton ogljikovega dioksida.