Svet

ZDA sirskim upornikom ne dajo orožja

STA / S.R.
21. 4. 2013, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA so storile nov korak v podpori sirskim upornikom.

Reuters
Ameriški zunanji minister John Kerry.

Ameriški zunanji minister John Kerry je po srečanju skupine prijateljic Sirije v Carigradu v soboto napovedal podvojitev neposredne ameriške pomoči upornikom in dostavo vojaške obrambne opreme, ne pa tudi orožja, kot si želijo uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kerry je po srečanju povedal, da bodo ZDA upornikom namenile 250 milijonov dolarjev pomoči in izpostavil zavezanost prijateljic Sirije mirni tranziciji v Siriji. Povedal je tudi, da so se dogovorili, da bodo pomoč Siriji posredovali samo preko uradnega vojaškega poveljstva opozicije, Svobodne sirske vojske, ki jo vodi general Salim Idris.

Po ocenah Kerryja so na srečanju dosegli pomemben napredek. Poudaril je, da so razmere v Siriji kritične, režim predsednika Bašarja al Asada pa je obtožil, da proti nedolžnim ljudem uporablja balistične rakete in izvaja letalske napade. Izpostavil je, da konflikt ogroža sosednje države in da se mora prelivanje krvi končati.

Dodal je, da mu je ameriški predsednik Barack Obama naložil pospešitev prizadevanj s sirsko opozicijo in da so prijateljice Sirije zavezane "obojestransko dogovorjeni prehodni vladi in nato volitvam novega predsednika" v Siriji.

Uporniki, ki že mesece pozivajo k pomoči v orožju, so v Carigradu vztrajali pri zagotovilih, da orožje, ki bi ga prejeli, ne bo končalo v napačnih rokah. ZDA in EU se namreč bojita, da bi orožje lahko končalo pri skrajnih islamskih skupinah, ki so povezane z Al Kaido.

Vodja sirske opozicijske koalicije Sirska nacionalna koalicija Ahmad Moaz al Hatib jim je v Carigradu zagotovil, da do tega ne bo prišlo. V ločeni izjavi so tudi zavrnili "vse oblike terorizma in skrajnih ideologij" in obljubili, da orožje ne bo prišlo v napačne roke.

Že pred srečanjem v Carigradu je sicer Sirska nacionalna koalicija pozvala mednarodno skupnost k odločnejšemu ukrepanju in zaščiti sirskih civilistov "pred uporabo balističnih raket in kemičnega orožja". Prijateljice Sirije je tudi pozvala, naj jim pomagajo pri izvedbi ciljnih zračnih napadov na oporišča vojske, kjer so rakete zemlja-zemlja.

To se ni zgodilo, čeprav je konflikt, ki traja že skoraj tri leta, doslej zahteval že več kot 70.000 življenj. So pa prijateljice Sirije, v kateri so ob ZDA tudi evropske in arabske države, v skupni izjavi opozorile Asada, da bodo okrepili pomoč opoziciji, če bo vztrajal pri zavračanju politične rešitve za Sirijo.

Kerry se bo sicer danes v Carigradu ločeno srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom. Nato bo odpotoval v Bruselj, kjer se bo v ponedeljek srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.