Njegovo zdravstveno stanje je še vedno tako resno, da ga še niso mogli zaslišati.
Džoharja Carnajeva so po večurnem iskanju policisti v soboto zjutraj našli pod ponjave na čolnu, ki je stal na dvorišču ene od hiš bostonskega predmestja Watertown. V petek ga je skupaj s 26-letnim bratom Tamerlanom Carnajevom opazil policist, ko sta vozila vsak svoj avtomobil po cesti. Brata sta izstopila iz vozil in odprla ogenj na policista, ki se je umaknil, dokler mu ni prišlo na pomoč pet kolegov. Brata, katerih fotografije je FBI objavil na svoji spletni strani, sta pred tem ubila univerzitetnega policista.
Obstreljevanje s policisti je trajalo skoraj deset minut, pri čemer je bilo po podatkih policije izstreljenih najmanj 200 nabojev z ene in druge strani. Osumljenca sta vrgla tudi tri bombe, ena med njimi je bila izdelana iz ekonom lonca, tako kot dve, ki sta eksplodirali na maratonu in ubili tri ljudi, več kot 180 pa ranili. Tamerlanu je čez nekaj časa zmanjkalo nabojev in policisti so ga skušali vkleniti, nakar je vanje zapeljal mlajši brat.
Tamerlan se je obesil na avto, ki ga je vlekel po ulici, Džohar pa je pobegnil. Policija je na kraju obstreljevanja našla pištole, puško in več bomb. Džohar se je skril pod ponjavo v čolnu, kjer ga je odkril lastnik in poklical policijo. Ta je čoln obkrožila in spet se je vnel oborožen spopad, ki pa ni trajal dolgo, saj je bil osumljenec že hudo ranjen. Po aretaciji si je Boston oddahnil in izbruhnile so spontane proslave.
Za zdaj še ni jasno, kako bodo policisti pristopili k primeru. Pregon zaradi umora je zadeva zvezne države, vendar pa Massachusetts ne pozna smrtne kazni, zato bodo Carnajeva skoraj zagotovo prevzeli zvezni policisti. V zameno za sodelovanje s preiskavo mu bodo lahko potem namesto smrtne kazni ponudili dosmrtni zapor. Zaslišati ga namerava posebna skupina zveznih policistov, ki pa ga ne bo seznanila z njegovo pravico do molka in odvetnika.
To omogoča zvezni zakon o terorizmu, vendar pa je Ameriška zveza za državljanske svoboščine že izrazila nasprotovanje, ker zakon omogoča odstop od ustavnih pravic le v izjemnih primerih, ko obstaja neposredna nevarnost novega napada ali napadov. To v tem primeru ne velja, saj policija nima nobenih podatkov o teroristični preteklosti ali zvezah obeh osumljencev.
Starejši brat je zadnjih nekaj let postajal vse bolj zagrizen islamist, vendar ni podatkov, da bi bil povezan s kakšno skupino. Rusija je sicer leta 2011 obvestila ZDA, da je Tamerlan Carnajev islamski skrajnež, ni pa še jasno zakaj natančno. Oba brata prihajata iz čečenske družine, ki se je najprej iz Kirgizistana preselila v Dagestan, od tam pa v ZDA, kjer je oče odprl avtomehanično delavnico.
Anzor Carnajev se je pred letom dni vrnil v Dagestan. Fanta sta ostala v ZDA. Mlajši je lani jeseni postal državljan, starejši brat pa ni mogel nadgraditi zelene karte, ker je bil v preteklosti aretiran zaradi napada.
Motiv za napad za zdaj ostaja neznan. V bolnišnici je še vedno 50 žrtev, od tega tri v kritičnem stanju. Nekaj se jih zdravi v isti bolnišnici kot 19-letni osumljeni terorist.