Slovenija

Vstajniki pred parlamentom opozorili na korupcijo

STA/R.S.
20. 4. 2013, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja, ki so se danes mudili v Šaleški dolini in na Koroškem, so se odločili na korupcijo opozoriti tudi v Ljubljani.

vlv.si

Tako bodo na ta problem okoli 17.30 opozorili pred državnim zborom, nato pa še pred ljubljansko mestno hišo, je za STA napovedala ena od aktivistk.
Približno 50 aktivistov, ki so danes v Šoštanju opozorili na škodljivost investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), nato pa so se ustavili še pred poslopjem Vegrada, Lesne TIP Otiški vrh in Preventa ter v centru Slovenj Gradca, je zdaj na poti v Ljubljano.
Aktivisti gibanja so v zvezi s Tešem 6 danes zahtevali pospešitev kriminalističnih preiskav ter protikorupcijskih preiskav, ki potekajo v organih EU in so povezani s Slovenijo. Prav tako so zahtevali spremembo zakonodaje, da bo računsko sodišče imelo zakonsko podlago za pregledovanje takšnih ključnih infrastrukturnih naložb, materialno odgovornost članov uprav Teša in Holdinga Slovenske elektrarne ter posamično odgovornost predsednikov vlad in ministrov, ki so omogočili Teš 6.
Opozorili so tudi, da evropska direktiva in slovenska uredba o zajemanju izpustov ogljikovega dioksida nalagata Tešu dokazati, da je na voljo primerna lokacija za skladiščenje ogljika. V Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem pa trenutno take lokacije ni, navajajo aktivisti.