Slovenija

Kaj se je v resnici zgodilo na ljubljanski osnovni šoli?

Lucas Alexander White/ Petra Rupnik
19. 4. 2013, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljansko osnovno šolo Danile Kumar pretresa hud incident. Pred kratkim je menda učenec 9. razreda napadel osmošolca, ki se sicer spopada tudi s 30-odstotno invalidnostjo. Napad je bil domnevno tako brutalen, da je žrtev padla v nezavest.

Sara Žigon

O dogodku krožijo številne govorice in zgodbe. Po eni od njih se je napad zgodil v šolski knjižnici, kjer se je nasilnež spravil na leto dni mlajšega vrstnika. Z glavo ga je udarjal ob tla in mu s prsti vrtal v oči.

Osmošolec je, kot rečeno, padel v nezavest, pet prijateljev napadalca pa je med napadom naredilo živ zid, da napadenemu ni mogel nihče pomagati.

Za pojasnila smo se obrnili na Policijsko upravo Ljubljana, kjer so nam odgovorili, da so bili o dogodku obveščeni in da je oškodovanec po dogodku zaradi dobljenih poškodb iskal zdravniško pomoč. Tiskovna predstavnica ljubljanskih policistov Maja Ciperle Adlešič še pojasnjuje, da je bilo ugotovljeno, da je oškodovanec utrpel lahke telesne poškodbe. Policisti sicer še zbirajo obvestila, več informacij pa nam zaradi tajnosti postopka niso mogli posredovati.

Kaj se je torej v resnici zgodilo na OŠ Danile Kumar?

Po besedah nekaterih staršev otrok iz omenjene osnovne šole ta ni dovolj učinkovito ukrepala. Vendar pa ravnateljica OŠ Danile Kumar Mojca Mihelič zatrjuje, da se je šola držala vseh predpisanih postopkov, takoj po incidentu pa so poklicali tako policijo kot Center za socialno delo in starše obeh otrok. Slednja sta po besedah ravnateljice na skupnem pogovoru že zgladila vse spore, oba tudi normalno obiskujeta šolo. Vendar pa so nam nekateri starši povedali, da se je družina napadenega šolarja odločila preseliti in zamenjati tudi šolo.

Domnevni napadalec, devetošolec, pa da je tudi sicer znan po nasilnem obnašanju in izgredih, zato se starši bojijo, da se bodo incidenti še dogajali.

Prestrašeni so menda tudi šolarji, saj da devetošolec ne obvlada svoje jeze. Tudi zato naj bi kmalu po incidentu starši organizirali t. i. blokado šole, zaradi česar naj bi vodstvo šole poklicalo policijo, ki naj bi pred šolo zatem »dežurala« kar nekaj dni. Po naših informacijah se blokada nato ni zgodila. Kot rečeno, o dogodku krožijo različne govorice.

Pretep naj bi se zgodil vpričo učiteljice

Dejstvo je, da se je incident zgodil, kar potrjujejo vsi pristojni. Ravnateljica Miheličeva pravi, da ni bil tako hud, izvedeli pa smo še, da je bila med samim dogodkom poleg tudi ena izmed učiteljic. Odgovora na vprašanje, kako se je mogel pretep zgoditi vpričo vzgojne osebe, kot tudi na vprašanje, kaj se bo zgodilo z domnevnim napadalcem in drugimi vpletenimi, pa tudi nismo dobili. Postopki sicer tečejo, o vsem skupaj pa bo menda na naslednji seji razpravljal tudi svet staršev šole. Predsednik omenjenega organa, Damir Josipovič, nam je pojasnil, da so tudi do njega prišle različne, nasprotujoče si zgodbe o tem, kaj se je zgodilo. Zadevo po besedah Josipoviča skušajo rešiti strokovno, zato svet staršev spremlja aktivnosti šole za preprečevanje nasilja, pri čemer se zaveda pristojnosti enih in drugih. Ker je dogodek sprožil številne reakcije staršev, so v dogovoru s šolo, da v nadaljnjih tednih posvečajo učitelji pa tudi starši več pozornosti tematikam s področja nasilja ter da v okviru sveta staršev sodelujejo pri evalvaciji sprejetih in opravljenih aktivnosti ter ukrepov šole.