Svet

Obama zbral ekipo za nacionalno varnost

STA / S.R.
19. 4. 2013, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju doma čečenskih bratov, osumljenih odgovornosti za ponedeljkov bombni napad na bostonskem maratonu, je posebna enota ameriške policije za deaktivacijo bomb.

Reuters

Sosesko so evakuirali. Ameriški predsednik Barack Obama medtem v Beli hiši o razvoju dogodkov v Bostonu razpravlja z ekipo za nacionalno varnost.

V Bostonu se odvija dramatični lov za domnevnim teroristom. Eden od dveh osumljencev, 26-letni Tamerlan, je namreč danes podlegel poškodbam v bolnišnici po policijskem zasledovanju in streljanju. Drugi osumljenec, 19-letni Džohar, je še vedno na begu.

Na območju Bostona je tako na ulicah več tisoč policistov, v zraku krožijo policijski helikopterji. Javno življenje stoji, na cestah ni avtomobilov, avtobusov, stojita podzemna železnica in vlak. Ljudem svetujejo, naj ne zapuščajo doma. Boston ima več kot 600.000 prebivalcev, določeni ukrepi pa veljajo tudi za njegovo predmestje, torej skupno okoli milijon ljudi.

Tako je policija danes evakuirala sosesko mesta Cambridge, v kateri sta živela osumljenca. Na prizorišču so pirotehnične enote.

Sicer pa so policisti našli tudi zapuščeni avtomobil, ki so ga iskali v zvezi z bombnim napadom. Gre za morebitno vozilo osumljencev, policija pa ga je zasegla kot morebitni dokaz. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za sivo hondo.

Medtem ameriška ekipa za nacionalno varnost z Obamo na čelu v Washingtonu skupaj spremlja razvoj dogodkov. Na srečanju so tudi podpredsednik Joe Biden, državni sekretar John Kerry, direktor obveščevalne agencije Cia John Brennan in sekretar za nacionalno varnost Janet Napolitano. Ameriškega predsednika so tudi ponoči redno obveščali o dogajanju, so poudarili v Beli hiši.