Svet

Sarkozy zmagal z Gadafijevim denarjem?

STA / S.R.
19. 4. 2013, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francosko tožilstvo je danes sprožilo preiskavo zaradi suma, da je nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy svojo predvolilno kampanjo leta 2007 financiral tudi s sredstvi režima tedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Reuters
Francosko-libijski poslovnež Ziad Takieddine.

Da je Sarkozy prejel denar od nekdanjega libijskega režima, je že decembra zatrdil francosko-libijski poslovnež Ziad Takieddine, ki pravi, da ima tudi dokaze za to, vendar jih ne želi javno objaviti.

Pred letom dni pa je spletni portal Mediapart objavil, da je režim Moamerja Gadafija prispeval 50 milijonov evrov za Sarkozyjevo kampanjo. Sarkozy je sicer proti portalu sprožil tožbo zaradi razžalitve.

Prejšnji mesec pa je bila proti Sarkozyju vložena obtožba, da je med kampanjo prejemal gotovino od najbogatejše Francozinje, dedinje kozmetičnega imperija L'Oreal, Liliane Bettencourt, ki že od leta 2006 trpi za demenco.

Proti njemu poteka tudi preiskava zaradi domnevne zlorabe javnih sredstev pri plačevanju javnomnenjskih raziskav v času, ko je bil predsednik.

Sarkozy, ki ga je na lanskih predsedniških volitvah porazil Francois Hollande, sicer vse obtožbe na račun financiranja predvolilne kampanje zanika.

Od poraza na volitvah pogosto nastopa na mednarodnih konferencah, je pa dal vedeti, da razmišlja o vrnitvi v politiko.