Slovenija

Vlada v četrtek o umiku predloga zakona o finančni upravi

STA / J.P.
17. 4. 2013, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada bo v četrtek obravnavala predlog za umik predloga zakona o finančni upravi iz zakonodajnega postopka.

Mediaspeed

V skladu s predlogom zakona, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, naj bi 1. julija, ko je predviden vstop Hrvaške v EU, prišlo do združitve davčne in carinske uprave. Cariniki mu nasprotujejo in naj bi v petek odločali o morebitni stavki.

Cariniki združitvi Davčne uprave RS in Carinske uprave RS v novoustanovljeno Finančno upravo nasprotujejo, zahtevajo pa tudi opredelitev sistemizacije delovnih mest ter dogovor glede vprašanja morebitnih presežnih delavcev. Zaradi vstopa Hrvaške v EU bo namreč konec pregledov na mejnih prehodih.

Predstavniki Sindikata carinikov Slovenije na pogovorih s predstavniki finančnega ministrstva danes niso dosegli dogovora o prezaposlovanju carinikov, predsednik sindikata Dušan Miščevič pa je po sestanku dejal, da bo stavkovni odbor v petek odločal o morebitni stavki.

Iz dnevnega reda seje vlade je razvidno, da bo vlada Alenke Bratušek v četrtek razpravljala o možnosti umika predloga zakona o finančni upravi iz zakonodajnega postopka, kar bi verjetno nekoliko pomirilo carinike.

Vlada bo v četrtek obravnavala tudi dolgo pričakovani predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki jo je minister za pravosodje Senko Pličanič začel pripravljati že v mandatu Janševe vlade, gospodarstvo pa jo težko pričakuje.