Slovenija

Novi predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln

STA / J.P.
17. 4. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V upravi ostajata še dosedanja člana Katja Jelerčič in Neven Cvitanovič.

Facebook

Nadzorni svet Vzajemne zdravstvene zavarovalnice se je z dosedanjo predsednico uprave Marijo Milojko Kolar Celarc dogovoril o takojšnjem sporazumnem prenehanju mandata in na to mesto imenoval Aleša Mikelna, je po današnji seji dejala predsednica sveta Aleksandra Podgornik.

Nova sestava uprave bo s svojim delom nastopila takoj, je napovedala Podgornikova. Po njenih besedah imata tako Jelerčičeva kot Cvitanovič licenco Agencije za zavarovalni nadzor, za čas, dokler Mikeln še ne bo prejel te licence, pa bo pooblastila predsednika uprave izvajal Cvitanovič.

Za sporazumno predčasno razrešitev Kolar Celarčeve je danes glasovalo šest članov nadzornega sveta, proti pa je bil eden, medtem ko je za imenovanje Mikelna glasovalo pet članov, proti pa sta bila dva. Kot je pojasnila Podgornikova, Kolarjeva ni izpolnila njihovih pričakovanj, o podrobnostih pa ni želela govoriti.

Kolar Celarčeva je sicer funkcijo predsednice uprave opravljala od 7. marca lani. Dogovor o takojšnjem sporazumnem prenehanju mandata glede na individualno pogodbo pomeni takojšnjo prekinitev delovnega razmerja in odpravnino v višini 50 odstotkov celotnega letnega prejemka v minulem poslovnem letu, je še povedala Podgornikova.

Po njenih besedah so v nadzornem svetu prepričani, da so njihove današnje odločitve upravičene ter v korist vsem zavarovancem Vzajemne. Odločitev za imenovanje Mikelna na mesto predsednika uprave utemeljujejo z njegovimi organizacijskimi sposobnostmi in naklonjenosti timskemu delu.

"Je izredno korekten do sodelavcev in podpira njihovo kreativnost in samoiniciativnost. Prepričani smo, da z optimizmom in zaupanjem ustvarja pozitivno klimo, zato je lahko deležen tudi zaupanja sodelavcev, kar je pogoj za dobro poslovanje vsakega okolja, tudi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice," je pojasnila Podgornikova.

Mikeln, sicer univerzitetni diplomirani inženir strojništva in nekdanji direktor družbe SwatyComet, danes še ni želel govoriti o načrtih, saj da mora najprej začeti delati in se spoznati s podjetjem.

Cvitanovič je bil v upravo Vzajemne imenovan 15. januarja letos, Jelerčičeva pa 7. marca lani.

Podgornikova je pojasnila še, da se je nadzorni svet že seznanil z rezultati poslovanja Vzajemne v lanskem letu, a še niso obravnavali revidiranih rezultatov. Zato je zatrdila le, da je bilo poslovanje Vzajemne v letu 2012 pozitivno. Čisti prihodki od premij dopolnilnega zavarovanja so se povečali, povečali pa so se tudi čisti odhodki za škode, je dodala.