Slovenija

Prešeren bi zapisal: »Le čevlje sodi naj kopitar«

R.S.
10. 4. 2013, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na včerajšnji novinarski konferenci je Ivan Vogrin predstavil svojo novo knjigo, v kateri je izpostavil šest temeljnih razlogov za bankrot Slovenije.

Arsen Perić

Čisto sveža knjiga, ki jo je še toplo včeraj predstavil poslanec Ivan Vogrin, je dobila dokaj pomenljiv naslov, ki kar sam zastavlja vprašanja.  »Zakaj je Slovenija bankrotirala? ali Zakrinkani birokratski morilec Slovenije PREVIRANT« je naslov mojstrovine izpod Vogrinovih prstov. Knjiga analitično preučuje šest temeljnih vzrokov za bankrot Slovenije, ki so po mnenju poslanca: delitev pred ustvarjanjem, delo ni vrednota, lažni mit o skromnosti Slovencev, nenehno obtoževanje, dejstvo, da nimamo ciljev in birokratski morilci. Knjigi po sledilo tudi nadaljevanje, v katerem bo povzetih nadaljnjih sedem vzrokov za slovenski bankrot. Med temi sedmimi bo v drugi knjigi naveden neodgovoren parlament, objavil pa bo tudi študijo o odnosu do slovenskih podjetij, ki jih ne maramo.

V knjigi je razložena prah dvigajoča beseda »previrant«, ki naj bi najbolj ustrezala definiciji, ki jo je podal ameriški pisec Ambrose Bierce, opisuje pa »degeneriran osebek, ki opravlja javne zadeve izključno v zasebno korist«. Povezavo besede previrant in priimek njegovega nekdanjega poslanskega kolega in sedanjega ministra za pravosodje in javno upravo, Viranta, Vogrin ne zanika, presojo pa prepušča bralcem. Treba je tudi priznati, da zatemnjena oseba na naslovnici precej spominja na Viranta, ob tem pa je težko potlačiti dvom, da gre za nekakšen osebni obračun.

Po prvi knjigi Brodolom na kopnem, ki je bila razprodana – prodali so vseh tristo natisnjenih izvodov, je tudi nova izšla v enako nakladi in v samozaložbi. O samih stroških z izdajo knjige Vogrin ni želel govoriti, ker naj bi bila poslovna skrivnost, prav tako ni želel odgovoriti na vprašanja, zakaj tega denarja ni raje namenil za poplačilo upnikov. Kot opravičilo je dejal, da so njemu upniki dolžni veliko več kot je on dolžen drugim, in da je to zadostno opravičilo, saj je takšno okolje vzpostavila država.

Vogrin je v posvetilu knjige med drugim zapisal, da smo se vsi dolžni boriti za pravico in povedati resnico. Morda pa bi Prešeren, če bi živel danes ob tem spesnil slavni verz: »Le čevlje sodi naj kopitar.«