Slovenija

Simobilovi uporabniki bodo plačevali za SMS na tuje številke

STA / J.P.
10. 4. 2013, 19.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cena v tujino poslanega sporočila bo znašala 0,15 evrov za SMS oz. MMS in bo enaka za vse tuje države.

Wikipedia

Drugi največji slovenskih mobilni operater Simobil je v teh dneh začel obveščati svoje uporabnike, da bo s 7. majem začel ločeno zaračunavati sporočila SMS in MMS, poslana na tuje telefonske številke, ki nimajo predpone +386.

Ta sporočila tako ne bodo več vključena v mesečno naročnino zakupljenih enot sporočil SMS in MMS. Ob tem v Simobilu izpostavljajo, da bodo spremembe veljale le za sporočila, poslana na tuje številke in ne za sporočila, ki jih Simobilovi uporabniki pošljejo slovenskim uporabnikom, ki s slovensko številko gostujejo v tujini.

Uporabnikom, ki pošljejo večje število sporočil v tujino, bo sicer na voljo opcija Mednarodna sporočila 1001, ki bo vključevala 1001 sporočilo SMS/MMS v tujino za ceno 9,9 evra.

Kot so v Simobilu danes pojasnili za STA, so se za spremembo načina zaračunavanja odločili zaradi naraščajočih veleprodajnih stroškov na ravni mednarodnih sporočil SMS. Zaračunavanje sporočil, poslanih na tuje številke, je v zadnjih letih namreč postala ustaljena praksa pri veliki večini mednarodnih telekomunikacijskih operaterjev.

V letu 2012 so Simobilovi uporabniki poslali skoraj 840 milijonov SMS-sporočil in nekaj več kot 18 milijonov MMS-sporočil. Pri tem sporočila SMS na tuje številke predstavljajo izredno majhen delež vseh poslanih SMS-sporočil, po navedbah Simobila se ga lahko meri v promilih.

Naročniki lahko zaradi spremembe pogojev, določenih v naročniški pogodbi, v skladu s splošnimi pogoji za izvajanje elektronskih komunikacijskih storitev družbe Simobil v 30 dneh od objave sprememb brez odpovednega roka in brez sankcije odstopijo od naročniške pogodbe, če se s predlaganimi spremembami ne strinjajo.

Ta pravica pa ne posega v zapadle in neplačane obveznosti naročnikov ter obveznosti izpolnitve pogodbeno dogovorjenih obveznosti naročnikov.

V tretjem največjem slovenskem mobilnem operaterju Tušmobil so ločeno za STA pojasnili, da je v njihovi ponudbi plačilo pošiljanja sporočil SMS in MMS v tujino odvisno od paketa, ki ga uporablja uporabnik.

Pošiljanje sporočil SMS v tujino je razdeljeno na dve območji, in sicer na najpogosteje uporabljeno svetovno tarifo, ki znaša 0,15 evrov na SMS in vsebuje države, ki jih Tušmobilovi uporabniki pri komuniciranju najpogosteje potrebujejo. Manjkrat iskane države sodijo v tarifo ostali svet, ki znaša 0,20 evra na SMS. Pošiljanje sporočil MMS sodi v okvir prenosa podatkov in je cenovno odvisno od obsega vsebine.

Glede skupnega števila poslanih SMS v lanskem letu v Tušmobilu pravijo, da so jih lani zabeležili 200 milijonov, glede deleža v tujino poslanih SMS-sporočil pa pojasnjujejo, da se je njihov delež lani povečal, a da glavnino sporočil SMS in MMS uporabniki še vedno pošljejo znotraj Slovenije.