Slovenija

Zaenkrat še brez dovoljenj za komercialne polete z baloni

STA / J.P.
10. 4. 2013, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija za civilno letalstvo v zvezi z lansko tragično balonarsko nesrečo ni izrekla še nobene sankcije, saj na agenciji še čakajo na končna uradna poročila.

Wikipedia

So pa za STA pojasnili, da po septembrski objavi operativno-tehnične zahteve agencija doslej ni izdala še nobenega dovoljenja za opravljanje komercialnih prevozov z baloni.

V zvezi s tragično balonarsko nesrečo, ki se je zgodila 23. avgusta lani na ljubljanskem Barju in v kateri je umrlo šest oseb, so namreč policisti na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po neuradnih informacijah medijev je policija ovadila pilota balona.

Agencija za civilno letalstvo RS pa v zvezi s to nesrečo ni izrekla še nobene sankcije Balonarskemu centru Slovenija, ki je bil organizator nesrečnega poleta. Kot so na agenciji pojasnili za STA, čakajo namreč še na končno poročilo sektorja za preiskovanje nesreč in letalskih incidentov, pa tudi na uradno poročilo policije.

Po lanski tragični balonarski nesreči, ko se je izkazalo, da za komercialne polete prav nihče od izvajalcev nima ustreznega operativnega dovoljenja, je agencija balonarje, zmajarje in padalce prizemljila, nato pa je v nadaljnjih postopkih septembra lani objavila operativno-tehnično zahtevo, na podlagi katere je bilo mogoče začeti z izdajanjem dovoljenj za komercialne lete balonarjem.

Agencija je doslej prejela 14 vlog za pridobitev spričevala oz. dovoljenja za opravljanje komercialnih prevozov potnikov z baloni, vendar pa doslej zaradi različnih razlogov ni izdala še nobenega spričevala.

Je pa v Sloveniji trenutno 41 aktivnih pilotov balonov, ki imajo veljavne evropske licence, postopek zamenjave nacionalnih licenc z evropskimi pa še poteka, saj vsi imetniki nacionalnih licenc še niso podali vloge za zamenjavo z evropsko licenco, so pojasnili na agenciji.

Še vedno ni končana preiskava ministrstva za infrastrukturo in prostor. Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu Roman Rovanšek povedal, da bi lahko ta preiskava tudi okviru predpisov trajala še dva meseca. Vendar je to odvisno tudi od ugotovitev preiskovalcev, je dodal.

Da se borijo z administrativnimi mlini, ki so posledica lanske tragične nesreče, pravijo tudi nekateri balonarji, ki menijo, da to ne predstavlja nobene dodatne varnosti, ampak le stroške zanje. Glede ovadbe, povezane z nesrečo, pa se v balonarskih krogih pojavlja mnenje, da je to le vrh ledene gore in da bi bilo treba iskati tudi objektivno odgovorne za nesrečo.