Svet

Rehnov poziv Sloveniji: Razmere so resne, a še obvladljive

STA / J.P.
10. 4. 2013, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Komisar je sicer prepričan, da je nova slovenska vlada odločena odločno ukrepati.

Wikipedia

Razmere v Sloveniji so resne, a še obvladljive, če se bo nova vlada takoj in odločno spopadla z izzivi v bančnem sektorju in javnih financah, je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. 

Rehn je danes v Bruslju predstavil ocene makroekonomskega stanja v 13 članicah EU, ki jih je komisija že lani novembra ocenila kot problematične. Slovenija je poleg Španije edina, ki se sooča s presežnimi neravnovesji.

Današnje svarilo Bruslja je še eno v nizu opozoril, ki jih dobiva Slovenija v senci ugibanj o potrebi po mednarodni finančni pomoči.

Komisar sicer poudarja, da "to niso koraki proti programu pomoči, temveč je treba današnje sporočilo razumeti kot potreben poziv Sloveniji in drugim članicam z resnimi ali presežnimi neravnovesji, naj se predramijo in odločno ukrepajo, da obrnejo negativen trend".

Poziva Inštituta za mednarodne finance (IIF), naj območje evra Sloveniji zagotovi previdnostno posojilo in se tako izogne morebitni poznejši obsežnejši finančni pomoči, komisar ni komentiral.

"Kot sem povedal, gospodarske razmere so še obvladljive, a se precej hitro slabšajo, tako da je ukrepanje nujno," je še enkrat poudaril v pogovoru s slovenskimi mediji v Bruslju.

Rehn je izpostavil tudi, da sta imela s predsednikom komisije Josejem Manuelom Barrosom v minulih dneh "zelo dobri srečanji" s finančnim ministrom Urošem Čuferjem in premierko Alenko Bratušek.

"Prepričan sem, da je nova slovenska vlada odločena odločno ukrepati za to, da popelje slovensko gospodarstvo in javne finance nazaj na vzdržno pot," je poudaril komisar.

Glavna prioriteta nove vlade je stabilizacija bančnega sektorja. Predsednica vlade je v torek v Bruslju napovedala, da bodo prve slabe terjatve na slabo banko prenesene junija.

Drugi dve prioriteti sta konsolidacija javnih financ in privatizacija. V postopek privatizacije bi lahko prva šla ena od bank; omenja se Nova kreditna banka Maribor.

V povezavi s privatizacijo slovenskih bank je komisar danes najprej poudaril, da je "zelo pomembno dokončati finančno sanacijo in zagotoviti, da bo bančni sektor spet zdrav in odporen".

"Država je igrala precej močno vlogo v slovenskem gospodarstvu, tudi v bančnem sektorju, tako da je v bančnem sektorju zagotovo prostor za privatizacijo, a o tem bodo morali odločiti slovenska vlada in odločevalci," je še dejal.

Konsolidacijo slovenskih javnih financ v Bruslju že vseskozi pozorno spremljajo. Očitno je, da Slovenija letos ne bo opravila domače naloge - odpravila presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Na vprašanje, ali je Slovenija storila dovolj, da lahko pričakuje podaljšanje roka za odpravo primanjkljaja, je komisar danes odgovoril, da je Slovenija v minulih mesecih res ukrepala na nekaterih področjih.

Reforma trga dela in pokojninska reforma sta po njegovih besedah "zelo pomembna elementa v prizadevanjih, da se slovenske javne finance in nacionalno gospodarstvo vrnejo na vzdržno pot".

"Vendar pa je jasno, da bo potrebnega še več dela za obnovitev zaupanja v slovensko gospodarstvo ter za obnovitev temeljev za vzdržno rast in ustvarjanje delovnih mest," je opozoril Rehn.

Komisar zato z velikim zanimanjem pričakuje proračunski in reformni načrt, ki ju mora nova vlada poslati v Bruselj v prihodnjih tednih. V teh dveh načrtih mora opredeliti celovite in konkretne ukrepe za soočenje z izzivi.

Za dosego tega cilja "s slovenskimi oblastmi sodelujemo v tesnem partnerstvu in konstruktivnem dialogu", je sklenil komisar Rehn.