Slovenija

Poslanci SDS ponovili zahteve

STA / J.P.
10. 4. 2013, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci SDS ponovno pozivajo komisijo, naj jim posreduje analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov Klemenčiča.

Facebook

V luči današnjega sestanka med notranjim ministrom Gregorjem Virantom in predsednikom protikorupcijske komisije Goranom Klemenčičem poslanci SDS ponovno pozivajo komisijo, naj jim posreduje analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov Klemenčiča, z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež, in s pravnimi subjekti javne uprave.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Virant ter predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Klemenčič sta danes spregovorila o spremembah zakonov, ki urejajo financiranje političnih strank ter nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev.

Spremembe protikorupcijskega zakona je pripravila komisija sama, med drugim bi se pristojnost komisije razširila tudi na nadzor podjetij v neposredni ali posredni državni lasti. Hkrati bi z zakonom komisiji omogočili, da se okrepi nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, tako bi komisija lahko vpogledala v premoženje in račune političnih funkcionarjev v tujini. Predlog tudi predvideva, da bi se nadzor premoženjskega stanja razširil na družinske člane funkcionarjev. Tako Virant kot Klemenčič predlagane spremembe podpirata.

Glede na predlagane spremembe v poslanski skupini SDS pričakujejo, da bo protikorupcijska komisija poslala analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov Klemenčiča, z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež, in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave. Prav tako pričakujejo, da nam isto analizo pošlje še za ostale funkcionarje in tudi za nekdanje funkcionarje komisije, so zapisali v sporočilu za javnost. K posredovanju teh informacij so komisijo pozvali konec februarja.