Slovenija

Erjavec v Skopju na srečanju zunanjih ministrov SEECP

STA / J.P.
10. 4. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zunanji ministri so razpravljali o novi vlogi SEECP v jugovzhodni Evropi.

Dolenjski list

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je dan pred uradnim obiskom v Makedoniji danes v Skopju udeležil neformalnega sestanka zunanjih ministrov Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (South East European Cooperation Process - SEECP).

Zunanji ministri so razpravljali o novi vlogi SEECP v jugovzhodni Evropi v luči reforme Regionalnega sveta za sodelovanje (RCC), ki ima sedež v Sarajevu.

Minister Erjavec je, kot so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost, v svojem nastopu potrdil slovensko zavezanost sodelovanju v regiji in pozitivno ocenil krepitev sodelovanja med sekretariatom RCC, SEECP in EU. Minister je izpostavil tudi mnenje, da naj SEECP kot politična nadgradnja RCC v prihodnje sprejema ključne usmeritve glede posameznih projektov za regijo.

Minister se je še zavzel, da morajo biti dolgoročni projekti skrbno načrtovani in dogovorjeni, še posebej v času finančne krize, ko se države JV Evrope srečujejo z manjšimi proračunskimi prihodki.

Slovenski zunanji minister bo v četrtek na uradnem obisku v Makedoniji. Srečal se bo z gostiteljem, makedonskim ministrom za zunanje zadeve Nikolo Poposkim, sprejela pa ga bosta tudi predsednik sobranja Trajko Veljanovski in predsednik vlade Nikola Gruevski.