Slovenija

Jakič se je sestal s predstavniki sindikatov

STA / J.P.
10. 4. 2013, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največ pozornosti so vsi trije sindikati namenili področju plačne politike in dialogu, so sporočili z ministrstva.

Mediaspeed

Minister za obrambo Roman Jakič se je danes skupaj s sodelavci sestal na prvem skupnem sestanku s predstavniki Sindikata ministrstva za obrambo, Sindikata vojske, obrambe in zaščite ter Sindikata pilotov.

Namen današnjega sestanka je bil seznanitev z delovanjem treh sindikatov ter nekaterimi ključnimi področji, pomembnimi za vse tri sindikate in njihovo članstvo. Minister je izrazil pripravljenost za odprt in stalen dialog s predstavniki vseh treh reprezentativnih sindikatov o vprašanjih socialnega dialoga, ki so pomembna tako za njihovo delovanje kot tudi za članstvo, ki ga zastopajo, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ob tem je Jakič napovedal, da bo ministrstvo do maja pripravilo predloge pogodb o pogojih za delovanje sindikatov v okviru ministrstva, s katerimi bi v prihodnje uredili temeljne pogoje in pravice za sindikalno delovanje znotraj ministrstva.

Predstavniki vseh treh sindikatov so na kratko predstavili delovanje in specifičnosti svojega sindikata ter odprta vprašanja, ki so pomembna za njihovo članstvo.

Največ pozornosti so vsi trije sindikati namenili področju plačne politike in dialogu, ki že teče v okviru vladne pogajalske skupine, odpravljanju različnih anomalij, ki so po njihovem mnenju z leti nastajale ob različnih reformah tako v javni upravi kot tudi znotraj ministrstva za obrambo.

Prav tako so govorili o varčevalnih ukrepih, ki so v preteklih nekaj letih zelo posegli v obrambni proračun in posledično tudi v pravice zaposlenih. Izpostavljeno je bilo tudi področje normativnih aktov, ki urejajo področje obrambe, pri čemer so se vsi sodelujoči strinjali, da je čim prej treba pripraviti in sprejeti novelo krovnega zakona o obrambi ter tudi druge zakonske in podzakonske predpise, ki so pomembni za delovanje obrambnega sistema, so zapisali na ministrstvu.