Svet

Costa Crociere bo plačala milijon evrov globe zaradi nesreče križarke

STA / J.P.
10. 4. 2013, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski sodnik je danes sprejel dogovor družbe Costa Croicere s tožilstvom, po katerem bo plačala milijon evrov globe zaradi nesreče križarke Costa Concordia januarja lani.

Wikipedia
Prevrnjena križarka

To pomeni, da Costa Crociere ne bo več obdolžena stranka na sojenju, ki se bo kmalu začelo proti kapitanu ladje Francescu Schettinu in drugim članom posadke.

"To je najbolj razumna odločitev po tem, kar se je zgodilo. To je uravnotežena odločitev," je izjavil odvetnike Coste Marco De Luca. Dodal je, da bo Costa Crociere zdaj sodelovala na sojenju kot tožnik in bo zahtevala odškodnino za povzročeno škodo.

Tožilstvo je vložilo obtožnico proti Costi Crociere, hčerinski družbi ameriškega Carnivala, ker meni, da je uprava podjetja oklevala, preden je ob brodolomu Concordie razglasila alarm, s čimer naj bi želela zavarovati ugled družbe.

Costa Crociere je nato februarja dosegla dogovor s tožilstvom in priznala krivdo, v zameno pa bo plačala milijon evrov globe.

Križarka Costa Concordia je 13. januarja lani pri otoku Gigilio ob toskanski obali zadela ob čeri in nasedla. Na krovu ladje je bilo 4229 potnikov in članov posadke. V nesreči je 32 potnikov umrlo. Dveh trupel še vedno niso našli.

Pripravljalni narok za sojenje Schettinu in drugim obtožencem je predviden za prihodnji ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.