Svet

Ženske bi morale biti osredotočene na dom in otroke

STA / S.R.
10. 4. 2013, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski patriarh Kiril je danes posvaril pred nevarnostmi feminizma in poudaril, da bi morala biti ženska osredotočena na otroke in dom.

Reuters
Ruski patriarh Kiril.

Če te "zelo pomembne funkcije" ne opravlja, je ogrožena celo domovina, je dejal v današnjem govoru, ki ga je Ruska pravoslavna cerkev objavila tudi na svoji spletni strani.

Feministične organizacije po njegovem prepričanju "razglašajo lažno svobodo žensk, ki se mora odražati izven zakona in družine".

Kot namreč meni ruski patriarh, se mora moški posvečati "zadevam zunaj doma", mora delati in služiti denar, medtem ko je ženska "usmerjena navznoter", proti otrokom in domu.

Če ženska te "zelo pomembne funkcije" ne opravlja, temu sledi zlom vsega ostalega: družine in v širšem smislu celo domovine, je prepričan.

"Vsi vemo, kako lažna propaganda lažnih vrednot v resnici deluje," je dejal. "Vsili se mnenje, da je poslanstvo ženske biti mati ponižujoče," je dejal v nagovoru organizaciji pravoslavnih žensk. Po njegovem prepričanju ni naključje, da je večina feminističnih voditeljic neporočenih.

Kot sicer meni, ni nič narobe s tem, da ima ženska kariero, če si pravilno postavi prioritete in ob tem, da "izpolni dvojo dolžnost kot žena in mati dela tudi v javno dobro".

"Število rojstev pade, ko pride do premika in zloma vrednot, ko zadovoljitev potreb posameznika, njegov egoizem postane prioriteta," je še dejal.

Ruski patriarh Kiril je sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in sploh ne skriva svojih političnih preferenc. Kljub peticijam številnih ruskih vernikov je tudi podpiral stroge kazni za članice skupine Pussy Riot.