Svet

Finska policija o resničnost vsebine Robertsonove depeše

STA / J.P.
10. 4. 2013, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V depeši sicer piše, da naj bi SDS od Patrie pod mizo dobila 2,8 milijona evrov, kar pa so v SDS označili za staro in stokrat zanikano zgodbo.

Wikipedia

Ugotoviti bo poskušala, ali je vsebina depeše nekdanjega veleposlanika ZDA v Sloveniji Thomasa Robertsona resnična ali ne, je za STA pojasnil finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist.

Robertson se je v depeši iz 25. maja 2007, ki jo je objavil WikiLeaks, skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega od uslužbencev družbe Rotis, Patriinega slovenskega partnerja. Vir je Robertsona opozoril tudi, da družbi Stroji in tehnološka oprema Ravne ni uspelo, da bi ponudila "podoben prispevek" Janševi stranki.

V SDS so Robertsonove navedbe zanikali, obenem pa opozorili, da se z objavo starih depeš "spet ustvarja virtualna resničnost" z namenom, da se ne bi razpravljalo o bistvenih razvojnih problemih Slovenije in da bi se prikrile informacije o izjemnem vplivu nekdanjega predsednika države Milana Kučana na medijski prostor.

Za informacijo o vsebini depeše pa so v torek izvedeli tudi finski preiskovalci v zadevi Patria. Kot je za STA dejal Björkqvist, sta se s tožilcem dogovorila, da bo policija preverila, ali navedbe nekdanjega veleposlanika ZDA v Sloveniji držijo. Če bodo odkrili kaj novega, bodo to dodali že pripravljenemu poročilu.

Na Finskem je tožilstvo obtožnico zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja proti šestim uslužbencem orožarskega koncerna vložilo decembra lani. Za maj je na sodišču v Helsinkih predvidena predhodna obravnava, nato pa naj bi se avgusta začela glavna obravnava.

Medtem se sojenje v zadevi Patria v Sloveniji bliža koncu, deželno sodišče na Dunaju pa je v petek že izreklo sodbo. Prvoobtoženega Wolfganga Riedla je spoznalo za krivega v več točkah obtožnice, med drugim podkupovanja v Sloveniji. Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbo. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Ali bo razsodba v zadevi Patria v Avstriji kakor koli vplivala na proces na Finskem, je po besedah Björkqvista v rokah tožilca, zato preiskovalec tega vprašanja ni komentiral.