Slovenija

Pahor začenja posvete o kandidatu za predsednika računskega sodišča

STA / J.P.
4. 4. 2013, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogovore za izbor novega predsednika računskega sodišča bo Pahor nadaljeval še v petek.

Mediaspeed
Igor Šoltes

Predsednik republike Borut Pahor bo dopoldne začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o kandidatu za predsednika Računskega sodišča RS. Sedanji prvi mož sodišča Igor Šoltes je od kandidature odstopil, na mizi pa sta še kandidaturi Tomaža Vesela in Nataše Prah.

Izbranega kandidata bo DZ predlagal najpozneje do 12. aprila. DZ bo o tem glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidata pa mora podpreti večina poslancev, torej 46.

Šoltesu se mandat predsednika računskega sodišča izteče 31. maja in se je sprva nameraval znova potegovati za ta položaj, nato pa si je zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno, premislil. Kandidata za to mesto sta tako Vesel, ki je vrhovni državni revizor na računskem sodišču, in Prahova, ki je direktorica Urada RS za nadzor proračuna.

Predsednik republike lahko sicer za to mesto predlaga enega ali več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. Tako se je, denimo, zgodilo v primeru varuha človekovih pravic, ko je na razpis prispelo 26 kandidatur, Pahor pa je po (neuspelih) pogovorih s poslanskimi skupinami predlagal svojo kandidatko, ki je bila nato v DZ z visoko podporo tudi imenovana na to funkcijo.