Svet

Poplave grozijo tudi hrvaškem jugu

STA / J.P.
3. 4. 2013, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medtem ko so nasipi v Sisku danes prenesli vodna vala naraslih Save in Kolpe, prebivalce Metkovića na jugu Hrvaške skrbi vse višja Neretva, ki je že poplavila nekaj hiš.

Wikipedia
Neretva

Na severozahodu Hrvaške se spopadajo s številnimi plazovi, kmetje pa so zaskrbljeni, ker ne morejo pravočasno opraviti setve.

Neretva grozi številnim hišam na njenem desnem bregu v Metkoviću, poplavljene so tudi nekatere ceste proti BiH, je poročala Hrvaška televizija (HTV).

Prebivalce Metkovića predvsem skrbi stanje v akumulaciji hidroelektrarne Jablanica v BiH, od koder že izpuščajo vodo, ki bi se sicer prelila čez jez. Spremljajo tudi stanje v bosansko-hercegovski hidroelektrarni Čapljina.

Potem ko so bili pripravljeni na evakuacijo prebivalstva, so Sisak danes uspeli obraniti pred poplavljanjem naraslih Save in Kolpe. Neposredna nevarnost poplave pa grozi nekoliko bolj vzhodno, pri Jasenovcu.

Kmetje opozarjajo, da zaradi velikih količin vode na njivah, ki so posledica močnega dežja in dviga podzemnih voda, zamujajo s setvijo nekaterih poljščin. Opozarjajo, da se bo to lahko kasneje odrazilo v manjšem pridelku.

Na območju Varaždina so ocenili, da so poplave povzročile za več kot 13,5 milijona evrov škode. Še zmeraj so poplavljene nekatere lokalne ceste, kot tudi železniška proga. V občini Klanjec so razglasili naravno nesrečo, ker se je zaradi razmočenih tal sprožilo približno 100 plazov, ki grozijo številnim zasebnim in javnim objektom.

Tudi v Zagrebu je močno deževje povzročilo številne plazove, samo danes so prijavili najmanj 15 novih. Nedaleč od Zagreba, na območju Vrbovca, pa so poplavljene hiše v vasi Kostanj. Do vasi je možno priti zgolj s čolni.