Svet

Še bolj zaostreni odnosi na Korejskem polotoku

STA / S.R.
3. 4. 2013, 22.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes južni sosedi onemogočila dostop do skupne industrijske cone v Kaesongu, ki je ključen vir trdne valute za Pjongjang.

Reuters
Južnokorejski delavci na poti na delo v industrijski kompleks Kaesong.

Ukrep je še zaostril napetosti na Korejskem polotoku in ZDA so odgovorile z napovedjo namestitve protiraketne obrambe na otoku Guam.

Pentagon je sporočil, da ZDA pošiljajo na otok Guam sistem protiraketne obrambe. Gre za raketne izstrelke na tovornjakih, radar in sistem za iskanje tarč, kar bodo namestili v prihodnjih tednih.

Že v torek je Pentagon potrdil namestitev dveh protiraketnih rušilcev v vodah nedaleč od Severne Koreje, pred tem pa so ZDA na poteze Pjongjanga odgovorile s poletom jedrskih bombnikov B-52 in B-2 do Južne Koreje in nazaj v ZDA.

Dosedanje krize v odnosih med Korejama niso bistveno vplivale na delovanje industrijskega kompleksa, ustanovljenega leta 2004, ki je bil edini preživeli primer sodelovanja med državama.

Južnokorejske oblasti so sporočile, da so jih Severnokorejci danes obvestili, da so zaprli mejo za Južnokorejce, ki vsak dan prihajajo na delo v Kaesong. Bodo pa dovolili odhod 861 Južnokorejcev iz Kaesonga, ki se nahaja deset kilometrov severno od meje med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je ob ukrepu izrazilo obžalovanje in pozvalo oblasti v Pjongjangu, naj takoj znova omogočijo dostop do Kaesonga. Za zdaj ni znano, kako dolgo bo veljala prepoved. V 120 južnokorejskih podjetjih v industrijski coni dela okoli 53.000 Severnokorejcev.

Obžalovanje je izrazila tudi tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland, ki je opozorila, da gre za potezo, ki je v škodo delavcem Severne Koreje. "Spet gre za potezo, ki jih spravlja v večjo osamo namesto k boljši prihodnosti za ljudi," je dejala Nulandova.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da ima pripravljen načrt ukrepov, ki vključuje tudi vojaško akcijo, za zagotovitev varnosti svojih državljanov v Kaesongu. "Poskušali bomo preprečiti, da bi se razmere še poslabšale," je izjavil obrambni minister Kim Kwan-Jin, ki je dejal, da je v primeru resne situacije možna tudi vojaška akcija.

Kitajska je danes strani na Korejskem polotoku vnovič pozvala, naj ohranita mir in naj bosta v ravnanju zadržani. V Pekingu so tudi sporočili, da se je namestnik kitajskega zunanjega ministra Zhang Yesui v torek sestal z veleposlaniki ZDA in obeh Korej ter jim povedal, da so v Pekingu zaradi razvoja dogodkov zaskrbljeni.

O razmerah na Korejskem polotoku sta se nato danes pogovarjala tudi obrambna ministra ZDA in Kitajske. Ameriški minister Chuck Hagel je kitajskemu kolegu Chang Wanquanu dejal, da bi morali državi sodelovati, da bi zadržali "vse večjo grožnjo" Severne Koreje.

Kot so sporočili iz Pentagona, je tudi poudaril pomembnost ohranjanja dialoga med Kitajsko in ZDA in sodelovanje pri tem vprašanju. Kitajski državni mediji so poročali zgolj, da sta Hagel in Chang "izmenjala poglede glede vprašanja skupnega interesa".

Hagel je kasneje v govoru na Nacionalni obrambni univerzi dejal, da retorika Severne Koreje pomeni jasno in resno nevarnost za ZDA in zaveznike. Zagotovil je, da ZDA in zavezniki delajo kar morejo, da znižajo napetosti.

Zaskrbljeni so tudi v Rusiji. Namestnik ruskega zunanjega ministra Igor Morgulov je danes razmere označil za "eksplozivne" ter vse strani pozval, naj se vzdržijo dejanj, ki bi jih lahko še poslabšale.