Slovenija

NPU pridržal štiri osebe

STA / S.R.
2. 4. 2013, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvajajo 40 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih vozil na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj in Koper.

Policija.si

Gre za sum kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Prostost so odvzeli štirim osebam z območja mariborske policijske uprave.

Preiskovalci hišne preiskave izvajajo na podlagi odredb ptujskega okrožnega sodišča. V kriminalistični preiskavi obravnavajo sume kaznivih dejanj goljufije in pranja denarja - za prvo omenjeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do osem let, za drugo pa do deset let, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Hudodelska združba je od leta 2005 z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah panamske družbe spravila v zmoto najmanj 36 oškodovancev, da so ti v škodo svojega premoženja vložili najmanj 1,8 milijona evrov. Panamska družba naj bi se ukvarjala z različnimi naložbami v nepremičninske in podjetniške sklade, s t.i. forex posli in z nakupi delnic.

Pri tem so obljubljali letne donose tudi do 39 odstotkov z možnostjo predčasnega izplačila glavnice in obresti ter donosa v obliki rente. Osumljeni vloženih denarnih sredstev niso investirali v skladu s sklenjenimi pogodbami, temveč so denar porabili za druge namene, zato tudi vlagatelji vloženih denarnih sredstev in donosov niso prejeli.

S tem si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1,8 milijona evrov, oškodovanih pa naj bi bilo več kot 800 vlagateljev, združba pa naj bi si pridobila za najmanj 15 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, so navedli na Generalni policijski upravi.

Časnik Večer na spletni strani poroča, da preiskujejo kriminalno združbo okoli lažnega investicijskega sklada Profit Club. Gre za sistem, za katerim sta stala ptujski podjetnik Mitja Petrič in njegova partnerka Urša Šprah, ki se po informacijah Večera že dlje časa skrivata v tujini.

Ker Profit Club ni bil registriran za opravljanje dejavnosti investicijskih skladov, na kar je leta 2010 opozorila Agencija za trg vrednostnih papirjev, so prispevke vlagateljev zakrili kot "članarino". Slednje pa niso nalagali v delnice, kot so prikazovali ljudem, temveč v številne off-shore družbe v Panami, Švici in Dubaju, ki jih je Petriču pomagal ustanoviti v ZDA živeči poslovnež Jure Valant, navaja Večer.

Precej vlagateljev je najelo celo kredite in vplačalo po nekaj 100.000 evrov, na koncu pa so ostali brez vsega. "Ni šlo za davek na neumnost, saj smo verjeli, da vlagamo denar v pravi investicijski sklad. Vse je bilo vrhunsko pripravljeno, dokumenti, pogodbe, projekcije donos in naložb," je za Večer povedal eden od opeharjenih.

Preiskovalci NPU v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V preiskavah sodeluje 110 preiskovalcev NPU in drugih kriminalistov ter policistov policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Kranj. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.