Slovenija

Za sanacijo zgornje Mežiške doline vnovič milijon evrov letno

STA / J.P.
1. 4. 2013, 08.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako v zgornji Mežiški dolini letos prvič čakajo na lepše vreme, da bodo lahko začeli izvajati ukrepe.

Wikipedia
Črna na Koroškem

Vlada je letos v primerjavi s prejšnjimi tremi leti pohitela s potrditvijo letnega programa okoljske sanacije zgornje Mežiške doline in ga tokrat potrdila hkrati za letošnje in prihodnje leto ter za to skupno namenila dva milijona evrov.

V zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi 300-letnega izkopavanja v rudniku svinca in cinka obremenjena s težkimi kovinami, se od leta 2008 izvaja vladni sanacijski program. Zastavljen je bil 15-letno, pri čemer bi vsako leto za ukrepe namenili milijon evrov.

V zadnjih treh letih je začelo prihajati do zamikov potrjevanja letnih programov ukrepov na vladi in tudi zamikov pri izvajanju programa, tako da je program za lani zajemal le najnujnejše ukrepe v skupni vrednosti 144.000 evrov.

Letos pa je vlada 13. marca sprejela program za letošnje in prihodnje leto in vnovič za ukrepe namenila po en milijon evrov letno. "Država je po lanskih zapletih letos resno pristopila k pripravi programa in postopki so stekli bistveno hitreje kot v letih pred tem, ko so pripravljene vsebine lahko krožile tudi več mesecev," je za STA dejal koordinator aktivnosti na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem Matej Ivartnik.

S hitro potrditvijo letnega programa na vladi je zelo zadovoljna tudi županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, saj so tako že lahko začeli s postopki javnega naročanja in bodo takoj, ko bo to dovoljevala gradbena sezona, začeli z izvajanjem del.

Črna na Koroškem prejme levji delež predvidenih sredstev, okoli 600.000 evrov, okoli 300.000 evrov dobi občina Mežica, ostalo pa ZZV Ravne. Kot je STA dejala Lesjakova, je tudi letos največji del sredstev namenjen preplastitvi makadamskih in poškodovanih cestišč. Hkrati bodo sredstva namenili za varovalno prehrano otrok v vrtcu in prvem triletju osnovne šole, v vrtcu Črna bodo letos očistili in popravili fasado, uredili bodo tudi varovalne rastlinske prevleke na nekaterih delih javnih površin.

V naselju Žerjav v občini Črna bodo omogočili varno vrtnarjenje za krajane, tako da bodo vrtičke uredili kot rastlinjake, da se s težkimi kovinami obremenjen prah ne bo nabiral na vrtninah, pri vrtnarjenju pa bodo pomagali tudi otroci iz vrtca in šole. Večji del sredstev namenjajo tudi sistematičnemu mokremu čiščenju prahu na javnih površinah s posebej za to prirejenim strojem.

Podobne okoljske ukrepe izvajajo tudi v občini Mežica, ZZV Ravne pa za obe leti kot vedno načrtuje aktivnosti na okoljskem in zdravstvenem delu programa. Na zdravstvenem delu bo letos nedvomno največji zalogaj ponovitev prevalenčne študije iz leta 2008, navajajo na ZZV.

Študija je takrat vključevala otroke od enega do šestih let starosti in devet let stare otroke iz zgornje Mežiške doline, kot primerjalna skupina pa so bili vključeni še triletniki iz spodnje Mežiške doline, to je s Prevalj in z Raven na Koroškem. Študija je pokazala, da so otroci iz zgornje Mežiške doline s svincem bolj obremenjeni kot njihovi vrstniki iz spodnje Mežiške doline ter da so najbolj obremenjena skupina otrok triletniki.

"Od tod tudi odločitev, da vsako leto spremljamo vsebnost svinca v krvi triletnikov. Da pa bi dobili bolj kakovostno informacijo, želimo ponoviti študijo v enakem obsegu kot v letu 2008 ter zopet izvesti primerjave obremenjenosti po starostnih skupinah in s sosednjima občinama. Še bolj zanimiva pa bo primerjava s stanjem izpred petih let," so pojasnili na ZZV Ravne.

Podatki iz študije bodo pomemben del celovitega večletnega poročila o dosedanjem teku programa, ki je druga obsežnejša naloga, ki jo bo ZZV Ravne izvajal v letu 2013.

ZZV Ravne bo izvajal tudi redne aktivnosti v sklopu nalog obveščanja in osveščanja prebivalstva, sodeloval bo tudi pri izboru živil, dobaviteljev in oblikovanju celotnega programa dopolnilne varovalne prehrane, ki ga po programu v vrtcih izvajata obe občini.

Prav tako ZZV skupaj z Agencijo RS za okolje pripravlja program monitoringa zraka in tal, med drugim pa bo izvajal tudi preglede stanja na terenu in predlagal sanacijske ukrepe. ZZV Ravne bo pregledal tudi vsa območja, na katerih so se v preteklosti pogosteje pojavljali otroci z višjimi vsebnostmi svinca v krvi.

Prav vsebnost težkih kovin v krvi najmlajših je lahko eden od pokazateljev uspešnosti izvedenih sanacijskih ukrepov. Tako so analize krvi triletnikov v minulih letih pokazale, da se delež otrok, ki imajo v krvi presežene mejne vrednosti svinca, zmanjšuje.

Če je še leta 2004, to je štiri leta pred začetkom izvajanja programa, imelo 85 odstotkov triletnikov v krvi prek sto mikrogramov svinca na liter krvi, kar je določeno kot meja med škodljivimi in neškodljivimi vplivi svinca na otroke, je v letu 2011 ta delež prekoračenih vsebnosti znašal okoli deset odstotkov.

Lanske analize pa so nato vnovič pokazale v povprečju višje vrednosti, saj so takšen delež ugotovili pri 14,3 odstotka otrok. Ob tem so na ZZV Ravne navedli, da je razlogov za to lahko več.