Svet

V Maroku imenovali komisijo za človekove pravice

STA / J.P.
1. 4. 2013, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Maroški kralj Mohamed VI. je ustanovil komisijo za človekove pravice.

Zajem zaslona
Maroški kralj Mohamed VI.

Njena naloga bo osveščati Maročane o temeljnih človekovih pravicah in svoboščinah. Komisija je po poročanju maroških medijev že odpotovala na evropsko turnejo. Poleg Bruslja naj bi obiskali tudi Ljubljano.

V Bruslju se namerava komisija srečati z evropskimi poslanci in se jim opravičiti za ravnanje maroških oblasti. Te so nedavno ob prihodu na letališče v Casablanci ustavile štiričlansko delegacijo Evropskega parlamenta, ki jo je vodil evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl.

Delegacija je bila na poti v Laayoune v Zahodni Sahari, kje so nameravali preveriti stanje človekovih pravic. Maroške oblasti so jih ustavile ob prihodu na casablanško letališče in jim odvzele potne liste, ki so jim jih vrnili samo pod pogojem, da takoj zapustijo državo.

Maroška delegacija bo poleg Bruslja obiskala več evropskih prestolnic, tudi Ljubljano. Pred obiskom so iz Rabata sporočili, da komisija v Slovenijo prihaja, da bi se seznanila z manjšinsko zakonodajo, zanimajo pa jih tudi izkušnje pri pripravi novega kodeksa ravnanja javnih uslužbencev, ki ga snuje slovenska vlada.

V kodeksu bo posebej izpostavljeno, da se morajo vsi, ki so člani vlade ali zasedajo visoke položaje v javni upravi oziroma so na čelu podjetij v državni lasti, zavezati visokim etičnim in moralnim pravilom, ob najmanjšem sumu kršitev pa nemudoma odstopiti. Tako želi vlada zagotoviti, da bodo Slovenijo poslej vodili pošteni in častni državljani, brez najmanjše sence dvoma v njihovo izobrazbo ali morebitno črnograditeljstvo in brez tajnih računov na Cipru.

Vlada naj bi kodeks v parlamentarno proceduro poslala po hitrem postopku. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se to zgodilo še v tem tednu.