Svet

Severna Koreja z novim starim premierom

STA / A.M.
1. 4. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severnokorejski parlament je potrdil imenovanje novega predsednika vlade.

Reuters
To je postal 74-letni Pak Pong Ju, ki je to funkcijo opravljal že do leta 2007, a so ga zaradi njegove naklonjenosti ekonomskim reformam nato razrešili s položaja.

Doslej je funkcijo premiera opravljal Choe Yong Rim. Z današnjo potrditvijo v parlamentu ga je nasledil Pak Pong Ju, ki je bil premier v letih 2003-2007. Takrat je skušal uvesti manjše ekonomske reforme, s katerimi bi državna podjetja dobila več avtonomije ter bi se postopno zmanjšalo državno racioniranje živil in drugih nujnih življenjskih potrebščin. A zaradi upora partije in vojske je bil leta 2007 prisiljen odstopiti s položaja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejski parlament je na današnjem enodnevnem letnem zasedanju poleg tega sprejel poseben odlok, s katerim je formaliziral stališče države do jedrskega orožja. Odlok o "utrditvi pozicije stanja jedrskega orožja za samoobrambo" je bil sprejet soglasno, skupaj z zakonom o raziskovanju vesolja in ustanovitvi državne vesoljske pisarne, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Severna Koreja je v soboto sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad. Južnokorejska predsednica Park Geun Hye je v luči hudih napetosti na Korejskem polotoku danes napovedala oster in takojšen odgovor Seula na morebitno agresijo Severne Koreje. ZDA pa so v Južni Koreji v okviru skupnih vojaških vaj namestile lovska letala F-22.