Slovenija

Več plazov, podtalna voda ogrožala cela naselja

STA / J.P.
31. 3. 2013, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi razmočenosti terena se je danes po državi usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste.

Dolenjski list

Gasilci so s protipoplavnimi vrečami s peskom pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju pa cela naselja, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zemeljski plaz je nekaj po 8. uri zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. Med drugim se je dopoldne tudi usul zemeljski plaz na cesto Kalce-Veliki Trn v občini Krško in na cesto Podvelka-Ribnica na Pohorju, popoldne nekaj pred 16. uro pa na cesto Pišenbreg-Dednja vas v občini Brežice.

Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja, tako Gomilico v občini Turnišče in naselje Radmožanci v občini Lendava.

Podtalna voda je zalila tudi več kleti, tako med drugim v Pomurju in Prekmurju ter na Štajerskem, v Koritnem v občini Bled, v Škofji Loki, v Ivančni Gorici in na Brezovici pri Ljubljani.

Narasla Ščavnica je nekaj po 9. uri ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci so zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do objekta.

V Miklavžu v občini Ormož je voda iz bližnjega potoka ob 7. uri zalila gasilski dom, zaledna voda je nekaj pred 11. uro poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci v občini Murska Sobota, podtalna voda v Veliki Loki v občini Trebnje pa je dopoldne zalila kletne prostore železniške postaje.