Slovenija

Izola ta teden v znamenju pedočev

STA / J.P.
1. 4. 2013, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Užitne klapavice, po domače pedoči, bodo ta teden zaznamovale turistično ponudbo v Izoli.

Wikipedia
Teden domačih pedočev

Teden domačih pedočev, ki ga v Izoli organizirajo tretjič, bo obiskovalcem od danes do nedelje postregel s pedoči "na buzaro" v 15 gostinskih lokalih po enotni ceni šest evrov.

Okusi pedočev, ki jih gojijo tudi slovenski školjkarji, postajajo vse bolj priljubljeni, prodaja in zanimanje za jedi, pripravljene iz te vrste školjk, pa iz leta v leto spodbudno narašča, so na novinarski konferenci v Izoli, na kateri so med drugim predstavili aktivnosti akcije Teden domačih pedočev, pred dnevi ugotavljali sogovorniki.

Vsak od 15 gostinskih lokalov v Izoli bo do nedelje poleg "buzare" ponujal tudi druge jedi oziroma hišne specialitete s pedoči. Kakovost doma gojenih pedočev so po besedah Suzane France iz podjetja Prosub, ki se ukvarja z gojenjem pedočev, že prepoznali gostinci in gostje.

Teden domačih pedočev je del projekta Kilometer nič in akcije Zjutraj v morju, opoldan na krožniku, v okviru katerih se v Izoli v izbranih restavracijah ponuja doma ulovljeno ribo ali morske dobrote. Tednu pedočev bodo tako v maju sledili dnevi sardonov, oktobra dnevi kalamarov, novembra dnevi bele ribe in oljčnega olja, decembra pa dnevi bakalaja oziroma polenovke.

Novost v turistični ponudbi Izole bodo to sezono tudi tablični vodiči v petih jezikih, poleg v slovenščini in italijanščini še v angleščini, nemščini in ruščini. Tablična računalniška aplikacija Wanderer ali pohajač podjetja Dejsi bo poskrbela za lažjo orientacijo gostov.

Ti si bodo tablico proti plačilu lahko izposodili v izolskem Turistično-informacijskem centru, z njo pa bodo lahko izbirali med različnimi potmi in tako enostavno dostopali do informacij o dogajanju v mestu. Gre za novost v Sloveniji, ki jo bodo vse tri obalne občine uvedle še pred letošnjo sezono.