Slovenija

Nova vlada na prvi seji

STA
21. 3. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada se bo danes, predvidoma opoldne, sestala na prvi seji. Večina ministrov bo še pred tem prevzela posle od svojih predhodnikov.

Mediaspeed

Primopredaja med sedaj že nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo in novo predsednico vlade Alenko Bratušek je bila ob 9. uri.

Prva predaja poslov je bila ob 8.30, ko se je novi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan sestal z dosedanjim ministrom Francem Bogovičem. Ob 9. uri bilo napovedanih šest primopredaj. Poleg primopredaje v kabinetu predsednika vlade so bile te predvidene tudi na ministrstvih za finance, za notranje zadeve, infrastrukturo in prostor, delo, družino, socialne zadeve in enake enake možnosti ter na ministrstvu za obrambo.

Ob 10. uri bo predaja poslov potekala na gospodarskem in kulturnem ministrstvu, pol ure kasneje pa še na dosedanjem ministrstvu za pravosodje in javno upravo, kjer bosta posle prevzela Senko Pličanič za področje pravosodja in Gregor Virant za področje javne uprave. Ob 11. uri je primopredaja napovedana še na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport. Ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel pa bo posle od svoje predhodnice Ljudmile Novak prevzela po seji vlade.

Državni zbor je enajsto slovensko vlado z 52 glasovi za in 35 proti izvolil v sredo zvečer. Po izvolitvi ministrske ekipe je Bratuškova dejala, da verjame, da bo lahko ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka. Ob tem je izrazila upanje, da ji bo Janša ob primopredaji poslov v konkretnih številkah podal stanje glede finančne situacije oziroma državnega proračuna.