Slovenija

Zoran Janković dokončno odstopil

STA
20. 3. 2013, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zoran Janković je svojo odstopno izjavo z mesta predsednika stranke PS dopolnil z današnjim datumom, so potrdili v PS.

Mediaspeed

DZ naj bi namreč danes po pričakovanjih podprl vlado Alenke Bratušek. V koaliciji ob tem pričakujejo, da bo Bratuškova vlado vodila samostojno in da do konca mandata te vlade Janković ne bo vnovič kandidiral za vodenje stranke.

Janković je februarja na seji sveta stranke namreč ponudil t. i. bianco odstopno izjavo in napovedal, da bo odstopil z imenovanjem nove vlade. Ni namreč želel biti ovira za sestavo nove koalicije in prav ta izjava je koalicijske partnerice prepričala, da so se pogajali in odločili za vstop v vlado, ki jo bo vodila Alenka Bratušek.

Glede na napovedi, bo predlagana vladna ekipa danes dobila podporo DZ, zato je Janković v izjavo vpisal današnji datum.

Poslanka PS Maša Kociper je sicer ob robu seje DZ, na kateri poslanci odločajo o kandidatni listi ministrov, pojasnila, da je odstopna izjava tudi brez vpisanega datuma v pravnem smislu "popolnoma jasna". Gre namreč za odstopno izjavo s posebnim razveznim pogojem in ko bo ta izpolnjen, torej ko bo nova vlada izvoljena, ta izjava velja in Jankoviću po besedah Kociprove ni treba narediti ničesar več. "Ali vpiše datum ali ne, je pravno popolnoma irelevantno, ta izjava stopi v veljavo in on je odstopil," je pojasnila.

Kasneje so v PS vendarle objavili tudi fotografijo odstopne izjave z vpisanim današnjim datumom.

Kociprova sicer upa, da bo Janković ostal član PS, na vprašanje, ali bo še kdaj kandidiral za predsednika PS, pa po njenih besedah lahko odgovori le sam. Volilni kongres PS bo sicer pred volitvami, "kadar koli že bodo", do takrat pa stranko vodi Alenka Bratušek, je dodala Kociprova.

"Mislim, da je Janković ena dokaj tragična figura v tej celi zgodbi, ker se obtožbe proti njemu velikokrat posplošujejo," pa je odgovorila na očitke, da Janković ostaja v ozadju odločitev stranke in vlade. Po njenih besedah ima sicer Janković izjemne izkušnje in bi si osebno tudi želela, da kdaj "kaj svetuje s svojega področja". Sama njegovo vlogo vidi kot pozitivno in obenem upa, da mu bo uspelo zavreči očitke protikorupcijske komisije, da ni prijavljal premoženja.

Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca pa v koaliciji pričakujejo, da na naslednjem kongresu, oziroma dokler bo nova vlada delovala, Janković ne bo vnovič kandidiral za predsednika PS. "Mislim, da bo Bratuškova samostojno vodila vlado, če ne, bo hitro zašla v težave," je še dejal.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj meni, da bo vse "tako, kot se od korektnih koalicijskih partnerjev pričakuje".

Poslanec SD Matjaž Han pa Jankovićevega statusa sicer ni komentiral, je pa v izjavi za medije izrazil upanje, da bo Bratuškova glede na raznolikost nove koalicije uspešna pri kompromisih, brez katerih se v parlamentarni demokraciji ne da vladati.