Svet

Voyager zapustil Osončje

STA / S.R.
20. 3. 2013, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vesoljsko plovilo ameriške Nase Voyager 1 je postalo prvi objekt, narejen s strani človeka, ki je zapustilo Osončje.

NASA
Voyager 1 je postal prvi objekt, narejen s strani človeka, ki je zapustil Osončje.

Voyager 1, ki po vesolju potuje že več desetletij, je Sončev sistem sicer zapustil že lani, novico pa astronomi razkrivajo sedaj v ameriški znanstveni reviji Geophysical Research Letters.

Voyager 1 naj bi Osončje zapustil na točki, ki je od Sonca oddaljena približno 18 milijard kilometrov, potem ko je več let prebil v območju, imenovanem heliosfera, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Heliosfera je plast, ki ločuje Sončev sistem in medzvezdni prostor, kjer vpliv Sonca izgine.

Astronomi so 25. avgusta lani zaznali spremembe v ravneh sevanja - Sončevi kozmični žarki so padli na zelo nizko raven, obenem pa so se dramatično povečali galaktični kozmični žarki, ki izvirajo zunaj Osončja.

"Je zunaj normalne heliosfere, to bi že rekel," je menil znanstvenik Bill Webber. "Smo v novi regiji. In vse, kar merimo, je drugače in vznemirljivo," je še dodal. Vsi se z njim sicer ne strinjajo. Kot so po pisanju britanskega BBC opozorili pri Nasi, glede tega še vedno obstajajo dvomi.

Voyager 1 je v vesolje poletel septembra 1977. V letih 1979 in 1980 je obiskal Jupiter in Saturn ter na Zemljo poslala prve podrobne fotografije njunih lun. Skupaj s sestrskim plovilom Voyager 2 je naredil posnetke vseh planetov, ki so onkraj pasu asteroidov - Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna. Leta 1990 je Voyager naredil prvo celovito fotografijo Osončja.

Minula leta je raziskoval zunanje plasti heliosfere, kjer vpliv Sonca postopoma izginja.