Slovenija

V prihodnjih dneh bodo leteli zelo nizko

STA / S.R.
11. 2. 2013, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Piloti Letalske šole Slovenske vojske bodo v sklopu rednega usposabljanja od danes do 14. februarja ter med 18. in 22. februarjem izvajali nizko letenje z letali pilatus PC-9M hudournik na višinah od 60 do 150 metrov.

Smer letenja bo odvisna od vremenskih razmer, piloti pa se bodo v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji. Načrtovano letenje bo dnevno potekalo le na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal v eni uri, pri usposabljanju pa se bodo upoštevala zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z zrakoplovi Slovenske vojske, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Kot so še pojasnili, izvajanje aktivnosti med letenjem na nizkih višinah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti pilotov, zato v Letalski šoli dajejo velik poudarek usposabljanju v čim realnejših pogojih. V slovenskem zračnem prostoru za izvajanje usposabljanja v letenju na nizkih višinah sicer ni zagotovljenih posebnih koridorjev.

Tovrstno usposabljanje je del nadaljevalnega usposabljanja pilotov na letalih Slovenske vojske, kar je ena izmed osnovnih nalog letalske šole. Piloti bodo v navedenih dneh leteli med 9. in 10. uro ter med 12. in 13. uro, in sicer z letališča Cerklje ob Krki v štirih smereh.