Svet

Salomonovo otočje stresel nov močan popotresni sunek

STA / A.M.
10. 2. 2013, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Salomonovo otočje je danes stresel nov močan popotresni sunek z magnitudo 6,5. Štiri dni po silovitem potresu z jakostjo 8,0 se reševalne agencije še vedno trudijo dobiti jasno sliko opustošenja.

Po prvih ocenah naj bi bilo uničenih 590 hiš, večino škode pa sta povzročil sredin prvi potres in dober meter visok cunami, ki je kmalu zatem zajel obalne vasi. Prvotna poročila so navajala 13 smrtnih žrtev, vendar je Zolevekejeva dejala, da komunikacije z Lato, ki so sicer še vedno pomanjkljive, nakazujejo, da število mrtvih ni tako visoko.

Število žrtev je naraslo, ko so na odročnih otokih Santa Cruz odkrili otroško truplo. V zavetišča se je moralo zateči več kot 3000 ljudi, ki jim je potres uničil domove.

Oblasti v prestolnici Honiara so medtem sporočile, da še nimajo celovitih informacij o razmerah na odročnejših otokih in ne vedo, če so poslali dovolj humanitarne pomoči ali bi je morali še več.

"Teh odločitev ne moramo sprejeti, dokler ne pridobimo jasnih ocen iz mesta Lata v provinci Temotu," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala generalna sekretarka Rdečega križa za Salomonovo otočje Joanne Zoleveke.

Popotresni sunek, ki je davi po lokalnem času stresel regijo, je imel epicenter slabih 30 kilometrov jugozahodno od mesta Lata na globini 18 kilometrov. Že v petek zvečer pa je otočje stresel popotresni sunek z jakostjo 7,0.