Svet

V stampedu v Indiji prek 30 mrtvih

STA / S.R.
11. 2. 2013, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število žrtev nedeljskega stampeda v Indiji se je povzpelo na 36, okoli 40 ljudi pa je poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Panika je izbruhnila na železniški postaji v kraju Allahabad, ko so se številni romarji vračali domov z obrednega kopanja v reki Ganges. Po navedbah medijev se je na postajo usulo na stottisoče ljudi, pri tem pa se je porušila ograja na mostu in številni ljudje so popadali na tire.

Med žrtvami je po navedbah policije 26 žensk, devet moških in otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Priče so povedale, da je trajalo kar dve uri, preden so na kraj dogodka prispeli reševalci.

V Allahabadu na severu Indije se je v nedeljo zbralo več deset milijonov hindujcev, da bi se obredno okopali v indijski sveti reki Ganges. Mesto, ki sicer šteje 1,2 milijona prebivalcev, v okviru največjega verskega festivala na svetu Maha Kumbh Mela gosti skoraj 40 milijonov ljudi.

Kopanje poteka na sotočju rek Ganges in Yamuna ter tretjega mističnega vodotoka z imenom Saraswati. Verniki verjamejo, da jih bo kopel v sotočju teh rek očistila grehov in jih odrešila cikla reinkarnacije.