Slovenija

Pozitivna Slovenija kritična do Janševega nagovora

STA / A.M.
9. 2. 2013, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Pozitivni Sloveniji so se odzvali na nagovor predsednika vlade Janeza Janše na petkovem shodu Zbora za republiko.

Premierov govor so ocenili kot "obupano sporočilo politika, ki čuti, da se bliža konec njegove vladavine in ki je v svojem predolgem političnem delovanju storil vse, da bi popolnoma razklal državljane Slovenije".

Kot so navedli v današnjem sporočilu za javnost, mu je to v veliki meri tudi uspelo, vendar pa, "kot pri vsakem pretiranem napenjanju loka, se je tokrat zlomil tudi njegov". "Velika večina naših državljanov je postala enotna, da mora iz našega javnega življenja oditi. Njegova zadnja in najhujša provokacija, v kateri govori o 'levem fašizmu', govori o človeku, ki išče samo še stanje popolne sovražnosti in ki je pomešal osnovne zgodovinske pojme," so zapisali.

Ob tem so opozorili, da je treba za boljši jutri stopiti skupaj danes, se od takšnih poskusov delitev distancirati in jih enotno obsoditi. "Slovenija je pluralna in odprta družba in bo sedanji poskus enostrankarstva vladajoče SDS odločno zavrnila," so dodali.

Premier Janša je v videonagovoru udeležencev shoda Zbora za republiko kot največji ekonomski problem države označil večmilijardno bančno luknjo. Ta pa je po njegovih besedah pretežno sestavljena iz slabih kreditov 16 povezanih družb oz. konglomeratov, od kateri jih je oz. jih je bilo pred stečaji 15 trdno v rokah prepoznavnih oseb tranzicijske levice.

Kritičen je bil tudi do večine medijev in protestov. "Za kulturni protest razglašajo namerno neprijavljena in namerno ponoči, torej tvegano organizirana zborovanja s skrivanjem obrazov odgovornih, zmerjanje drugače mislečih, zažiganje in obešanje lutk, trkanje na domovih svetnikov, vdore v občinske stavbe, uničevanje lastnine in napade na policiste," je izpostavil. Izpostavil je tudi, da je večina v državnem svetu "pod vtisom medijskega linča protipravno odvzela mandat svojemu kolegu državnemu svetniku".

"To, kar nam ponujajo, je čisti levi fašizem. Tega ne bomo Slovenci nikoli sprejeli, ampak se bomo uprli," je v petek poudaril premier.