Zanimivosti

Zmajev karneval mlado in staro razveseljeval

A.M.
9. 2. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že tradicionalno se je na pustno soboto skozi ljubljanske ulice vila povorka mask. Na čelu je tradicionalno hodil ljubljanski zmaj, za njim pa so se predstavile osnovne šole in turistična drušva, ni pa manjkalo mask v publiki.

##IMAGE-20193##

V povorki so med drugim nastopile značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge. Poleg predstavitve mask so za zabavo skrbele ljubljanske mažoretke, Pihalni orkester Bežigrad, Morostarji Ljubljana, številne etno in otroške skupine ter glasbena skupina Blue Angel Gang s pevko Katjo Koren, seveda pa ni manjkala niti maskota karnevala - Zmaj.

V zakulisju Zmajevega karnevala poteka tesno sodelovanje pri izdelavi mask z ljubljanskimi osnovnimi šolami in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Tako je v preteklih nekaj mesecih potekala delavnica za mentorje osnovnih šol in vrtcev, kjer so si udeleženci pod vodstvom Mitje Ritmaniča s praktičnim delom pridobili osnovno znanje in usmeritve za delo z otroki na šolah.

Med drugim so se seznanili z različnimi materiali za izdelavo mask, postopki izdelovanja mask in razvijanjem kreativnih sposobnosti, nato pa so na sodelujočih šolah izdelali pustne maske.